Un geopolitician avertizează că un nou război ar putea izbucni într-o țară aflată la granița cu România.
Vladimir Putin va căuta să avanseze mai spre vest prin Europa odată ce va "distruge" Ucraina, ajungând în următoarea țară care a fost întotdeauna pe "lista" Kremlinului, a declarat un expert pentru Express.co.uk.
Istoricul american de origine rusă Yuri Feltșinski, autor al cărții "Explozia Ucrainei: Revenirea terorii ruse și amenințarea celui de-al treilea război mondial", a avertizat că Putin "va începe un război în Moldova în momentul în care va ajunge în Transnistria".
"Chiar înainte de a se termina cu Ucraina, dacă vor ajunge în Transnistria în acest proces, vor începe să aibă un război acolo.", a explicat istoricul american.
"Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria. Dacă ucrainenii nu reușesc să-i oprească, atunci vor ajunge în Transnistria și vor declanșa războiul în Moldova. Și Moldova, desigur, nu este membră a NATO. Moldova este pe listă – mereu a fost pe listă.", a mai spus Feltșinski.
De altfel, Moldova și-a exprimat de multă vreme îngrijorarea cu privire la statutul său în afara UE și NATO. Transnistria este o regiune separatistă a Moldovei, care împarte granița cu Ucraina și este susținută de Moscova. Transnistria nu este recunoscută ca națiune de niciun membru al ONU, deși s-a declarat independentă cu peste trei decenii în urmă.
Fostul ambasador al SUA în Moldova, James Pettit, a scris la începutul acestei veri că fostul stat sovietic va fi "extrem de vulnerabil la o invazie rusă". El a adăugat: "Un atac asupra acestei mici națiuni nu ar genera Rusiei probleme în comparație cu dificultățile întâmpinate în invazia din Ucraina".
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanşarea unui război neprovocat împotriva Ucrainei, relatează DPA. În cadrul reuniunii au fost prezentate tancuri şi rachete ruseşti, Putin lăudând companiile producătoare de arme ruseşti pentru faptul că echipează forţele militare cu arme moderne care astăzi contribuie la victorie.
Compania rusă de stat Rosoboronexport a subliniat că sancţiunile occidentale contra Moscovei nu afectează exporturile de echipament militar rusesc. Până la finalul lui 2023 cinci sisteme de apărare S-400 vor fi livrate Indiei, a spus şeful Rosoboronexport, Aleksandr Miheev. Totuşi, directorul Serviciului federal rus pentru cooperare tehnico-militară, Dmitri Şugaev, a recunoscut că s-au înregistrat anumite probleme logistice legate de evenimentele politice.
Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Kievul se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News