EXCLUSIV  Următoarele ţinte NASA. Dumitru Prunariu: Acela va fi începutul călătoriilor în spaţiu. Vom ajunge pe Lună ca să rămânem

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care sunt următorii paşi în ceea ce priveşte călătoriile în afara planetei noastre, dar a spus şi care este principala problemă în ceea ce priveşte o călătorie spre planeta Marte. 

Publicitate

"Vom ajunge pe Lună peste 3 ani. NASA propune ca în programul Artemis să trimită primul echipaj pe Lună. Acela va fi începutul călătoriilor în spaţiu. Va mai fi o navă automată care va înconjura Luna şi o navă cu echipaj care va face ocolul Lunii pentru a vedea cum funcţionează nava americană Orion, principalul vehicul de transport al oamenilor pe Lună. 

Aşa începe construcţia unui program care vizează realizarea unei baze umane permanente la Polul Sud al Lunii. Se va construi o staţie spaţială care va constitui un hub între Pământ şi Lună. Aşa cum spune şeful NASA, vom ajunge pe Lună ca să rămânem, nu vor mai fi misiuni sporadice. Va fi o staţie permanentă, aşa cum e Staţia Spaţială Internaţională, unde se schimbă echipajul periodic şi care este locuită de foarte mult timp. 

Mai departe, Luna va fi o experienţă deosebită din punct de vedere al organizării, al tehnologiilor folosite, al experienţei medicale asupra astronauţilor, pentru a putea planifica un zbor către Marte, probabil peste vreo 15 ani", a declarat Dumitru Prunariu pentru DC NEWS.

VEZI ŞI  NASA lovește un asteroid, ca exercițiu pentru a proteja planeta de o amenințare. Dumitru Prunariu: Singura soluție. Urmează misiunea HERA

Marea problemă a zborurilor în spaţiu

Întrebat dacă pentru a ajunge pe Marte e nevoie de dezvoltarea unor tehnologii de zbor care să ne ducă acolo mai repede, Dumitru Prunariu a spus ce s-ar putea face, dar şi care este problema principală care trebuie rezolvată pentru astfel de zboruri. 

"Nu e vorba neapărat de tehnologii mai rapide, pentru că legile fizicii în cosmos sunt aceleaşi, nu se modifică. E adevărat că se pot folosi nişte motoare ionice care să propulseze cu foarte puţin consum de combustibil nava cosmică până la jumătatea distanţei dintre Pământ şi Marte, iar apoi să o frâneze constant până ajunge pe Marte. Ar putea scădea undeva la 2-2,5 luni timpul de ajungere pe Marte, dar implică tehnologii mai futuriste decât cele de azi. 

Problema mare cu zborul cosmic este reprezentantă de radiaţiile cosmice şi suportarea de către organismul uman a acestor radiaţii. Trebuie construite scuturi active de protecţie, nu se pot construi nave cu plumb. E nevoie de un scut precum un câmp magnetic pentru a proteja navele", a concluzionat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel