EXCLUSIV  Următorii 20 de ani pentru industria farma, definiţi de ce se va întâmpla până în 2026 la Bruxelles. Răzvan Prisada, ANMDMR, explicaţii despre proiectul ambiţios din CE

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Răzvan-Mihai Prisada, preşedintele ANMDMR, a vorbit despre noul pachet legislativ din domeniul farmaceutic propus de Comisia Europeană. Astfel, acesta a spus că noile măsuri sunt extrem de ambiţioase, dar şi greu de gestionat. 

"Dle preşedinte, se vorbeşte despre investiţii în sănătate. În industria farma, decalajul între SUA şi Europa a crescut la 24 de miliarde. În ceea ce ne priveşte, principala investiţie în cercetare este studiul clinic. Cum merg studiile clinice? Aţi avut o gravă deficienţă de personal la ANMDMR. Aş vrea să aflu că aţi depăşit-o", a punctat Val Vâlcu. 

"Faptul că periodic avem acest subiect pe ordinea de zi şi îl readucem în atenţia publicului cred că e foarte important, mai ales în perspectiva următorilor 2-3 ani. Eu sunt un pro-european convins şi susţin puternic paşii către o piaţă farmaceutică unică europeană, parte a unui sistem de sănătate unic integrat european. Lucrul ăsta nu se va întâmpla peste noapte, dar eu cred că până în 2035 vom avea autorizări centralizate pentru majoritatea moleculelor, care vor fi urmate de evaluări HTA centralizate, care vor rezulta într-o decizie unică pentru majoritatea ariilor terapeutice. Ulterior, după 2035, eu cred că se va pune serios problema unor politici comune de achiziţii, cel puţin pentru ariile terapeutice sau cele cu incidenţă mică. Şi ăsta ar fi un lucru foarte inteligent, dacă reuşim să îl facem. Chiar cred că se poate în zece ani", a declarat Răzvan-Mihai Prisada, Președinte ANMDMR, în cadrul conferinţei "Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România", organizată de DC Media Group. 

"Ce se întâmplă la Bruxelles în următorii 2-3 ani este definitoriu pentru următorii 20 de ani"

"Spuneaţi în deschidere cât de important este ce se întâmplă la Bruxelles în anii ăştia pentru România. Eu cred că ce se va întâmpla în cadrul Comisiei Europene şi consiliilor europene şi Parlamentului European în următorii doi, trei ani, este absolut definitoriu pentru următorii 20 de ani pentru piaţa farmaceutică. De fapt, acum, trebuie să recunoaştem deschis, sunt inegalităţi şi o neuniformitate a sistemelor de sănătate în spaţiul UE. Ceea ce Comisia Europeană a propus, într-un text care poate fi supus modificărilor şi negocierilor, este o modificare majoră, cea mai importantă din ultimii 20 de ani, şi care va defini modul în care vom desfăşura activitatea cu toţii în următorii 20 de ani. 

Propunerile care se comasează în jurul asigurării la terapii noi, inovative, pentru pacienţii europeni, inclusiv din ţările mai sărace economic, cum este şi ţara noastră, care îşi propune să incurajeze dezvoltarea, cercetarea, să o împiedice să plece din Europa, şi respectiv să adreseze şi problema rezistenţei la anti-microbiene, la pachet cu noi reglementări pentru medicamente pediatrice şi orfane, reprezintă un pachet legislativ foarte ambiţios şi foarte vast. Un pachet de o aşa amploare este atipic, în primul rând, şi destul de greu de gestionat într-un timp de un an, aşa cum s-au creat aşteptări la început. De acum încolo, să sperăm că finalul lui 2025 ne va aduce un acord pe acest pachet legislativ",  a mai precizat preşedintele ANMDMR. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel