EXCLUSIV  Următorul „focar” de război după Ucraina și Orient. Ce spune E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, despre acest scenariu / video

foto: Freepik
foto: Freepik

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a fost invitatul DC News și a vorbit despre contextul politic din Balcani. Potrivit unor specialiști, Balcanii ar putea deveni următorul „focar” de război după Ucraina și Orient.

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a venit în platoul DC News și ne-a răspuns tuturor întrebărilor legate de contextul politic internațional și nu numai. Acesta ne-a spus că mai mulți specialiști consideră Balcanii următoarea zonă de conflict după Ucraina și Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, spune și invitatul, acestea sunt doar niște perspective.

„Sigur că România nu va avea întotdeauna prieteni sau că toată lumea va fi pozitivă în jurul nostru. Sigur că există interese strategice, geostrategice care vin din afara spațiului european. Ele vor deveni tot mai mult manifestate. Gândiți-vă la situația din Balcani. Nu e vorba doar de Serbia, ci și dinamica generală a statelor din spațiul fost-iugoslav. Legat de situația cu Kosovo, unii analiști spun că după Orientul Mijlociu, cel de-al treilea focar de război, după Ucraina și Orient, vor fi Balcanii. 

Nu aș vrea să expediem foarte simplist subiectul pentru că riscăm să generăm o dezbatere care apoi va fi prea complicată. Trebuie să ne uităm cu mare atenție la evoluțiile din acest spațiu.”, ne-a spus E.S. Dan Mihalache.

Întrebat cum vede mersul războiului, viitorul fiind mai incert ca niciodată, ambasadorul a menționat că susținerea cauzei ucrainene, justă de altfel, este în scădere și din pricina alegerile electorale europene și americane de la anul.

„Nu pot să văd decât în datele pe care le avem astăzi care, încet-încet, ne spun că se ajunge într-o zonă de conflict înghețat. Este clar că e o epuizare a resurselor de ambele părți. Și zona de sprijin -pe măsură ce intrăm și mergem spre anul electoral european, dar și american - entuziasmul față de sprijinirea cauzei juste a Ucrainei e în scădere. Elitele - nu-mi dau seama în ce măsură - vor putea menține  acest sprijin la nivelul de până acum în condițiile unei opinii publice care denotă un fel de oboseală în raport cu acest conflict. Și atunci, vom vedea care va fi mersul. Mie mi se pare, analitic vorbind, că așa se vor duce lucrurile (N.R. conflict înghețat).”, ne-a spus E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel