ONG-ul francez Pollinis a testat 44 de persoane, inclusiv 30 de europarlamentari, inclusiv jurnalistul nostru: cel puțin un pesticid a fost găsit în 91% din cazuri.
ONG-ul francez Pollinis, a testat 30 de europarlamentari și alte 13 persoane printre care și diverși oameni de știință. În rezultatele obținute s-au descoperit urme de DDE, un metabolit al pesticidului DDT, în corpul celor testați. În esență, DDE-ul este o moleculă rezultată din degradarea pesticidului periculos care fusese interzis la sfârșitul anilor 1970, după ce companiile agrochimice l-au vândut ani de zile ca ”produs sigur”, scrie Agrifood.
În iunie anul trecut, organizația neguvernamentală Pollinis, specializată în protecția polenizatorilor și mai general a biodiversității, s-a prezentat în Parlamentul European invitând deputații din diverse grupuri politice să se preteze la un test de păr, capabil să detecteze prezența a 62 de pesticide.
Posibilitatea a fost oferită și jurnaliștilor și oamenilor de știință prezenți la Bruxelles. Probele au fosttrimise la Laboratorul IRES - Kudzu Science din Strasbourg, Franța, pentru a verifica prezența pesticidelor și cantitățile relative.
Mostrele au fost făcute anonime, dar printr-un cod primit la momentul testării fiecare și-a putut găsi datele.
”Ne-am gândit că nu vom găsi nimic, pentru că oamenii testați locuiesc mai ales în orașe și majoritatea parlamentarilor care au participat la sondaj știu că sunt oameni foarte atenți, unii vegani sau care consumă în principal produse bio”, a recunoscut Barbara Berardi, cercetător și responsabil de testul Pollinis privind pesticidele, precizând: ”În schimb, cu mare surprindere am găsit urme de cel puțin un pesticid la 91% dintre persoanele testate”.
Studiul a analizat 62 de pesticide, dintre care 27 (44%) au fost găsite în cel puțin o probă. Cele trei întâlnite cel mai des sunt insecticidele. Acestea sunt 4,4-DDE (metabolitul DDT), aletrin și transflutrin. Aproximativ 15 dintre pesticidele detectate nu sunt în prezent autorizate în Uniunea Europeană.
Dacă în unele cazuri interzicerea lor este de lungă durată și există urme durabile ale acestora, de multe ori sunt substanțe încă produse de multinaționale agrochimice din statele membre, dar destinate să fie exportate în țări non-UE unde utilizarea lor este încă permisă.
În multe cazuri, din aceleași zone ale globului importăm mâncarea care ajunge pe mesele noastre. Din cele 44 de mostre de păr, 40 (91%) au conținut cel puțin un pesticid, cu o medie de 3 pesticide per probă. Cazul extrem este cel al unei persoane în corpul căreia au fost găsite urme de 11 pesticide.
Multe pesticide sunt considerate periculoase pentru sănătatea umane și sunt asociate prin studii științifice cu apariția cancerului, a bolilor endocrine și a disfuncțiilor de reproducere.
Mai presus de toate, nu se cunoaște impactul pe care aceste substanțe îl pot avea asupra organismului atunci când sunt amestecate, așa cum este de obicei cazul când sunt distribuite pe câmp. Un rezultat, însă, este clar: pesticidele pot ajunge la noi oriunde trăim, de multe ori indiferent de obiceiurile alimentare și stilul de viață pe care decidem să le adoptăm.
O relativă surpriză pentru Sarah Wiener, europarlamentarul austriac al grupului Verzilor, care a găsit și urme de DDT și alte patru pesticide, în ciuda faptului că locuiește ani de zile într-o zonă rurală departe de terenurile agricole și cultivă fructele și legumele pe care le mănâncă.
”Acest studiu arată că pesticidele nu au granițe deoarece 80% dintre ele se acumulează în pământ, în aer și chiar în rezervațiile naturale naționale de ani de zile”, a subliniat Wiener, care în comisia pentru Agricultură luptă pentru analiza riscurilor luate în considerare, așa-numitele ”efecte de cocktail”, adică rezultatul amestecului dintre diverse substanțe, în timp ce până în prezent se calculează doar impactul asupra substanțelor individuale.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, accentul pe problemele de mediu a scăzut și diverși actori economici și politici încearcă să reducă sfera deciziilor luate. În acest sens, europarlamentarul Eric Andrieu a lansat un atac precis :”Am impresia că regresăm când văd că CE a amânat discuția privind regulamentul REACH (legislația UE privind substanțele chimice). CE justifică faptul că Thierry Breton,comisarul francez pentru piața internă, este în favoarea Germaniei, unde își au sediul principalele companii agrochimice precum Bayer și BASF?”.
Andrieu face referire la acuzațiile ziarului Le Monde că lobby-urile germane care produc semințe și pesticide au putut, prin presiuni politice, să amâne regulamentul privind substanțele chimice periculoase pentru mediu astfel încât să nu fie discutat în componența actuală a Parlamentului și a Comisiei.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că Bruxelles-ul cere ca utilizarea lor să fie redusă cu 50% până în 2030, multe asociații de fermieri europeni insistă că pesticidele chimice pot fi folosite în continuare, care sunt dăunătoare celor care lucrează la câmp și familiilor lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu