Picajul burselor în lume prevestește tot ce e mai rău?
Pică economia mondială în 2024?
”Evoluția indicatorului fricii, al panicii în piețele de capital. O fotografie elocventă a ceea ce se întâmplă în piețe în prezent. Este începutul unei crize sau doar un avertisment despre ce urmează, că trend economic? Toată lumea vorbește de recesiune, însă cred că trebuie să luăm în calcul cel mai prost scenariu - stagflația - adică creștere economică zero și inflație. În timp ce recesiunea o poți depăși într-un termen rezonabil și câteodată e necesară (e ca o gripă de sezon), stagflația e ca un cancer de care scapi doar cu citostatice financiare - măsuri extrem de dure de reforme, probabil din 2025” a scris analistul economic Adrian Negrescu, pe Facebook.
Indicele de volatilitate CBOE VIX, cunoscut și sub numele de „Fear Gauge”, este un indice care măsoară posibilitatea de volatilitate a pieței, în funcție de sentimentul și așteptările pieței. În general, prețurile VIX cresc atunci când temerile pieței cresc și invers.
Într-o declarație din urmă cu doi ani, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, era întrebat care este cel mai mare risc la adresa economiei globale. Guvernatorul răspundea, în iulie 2022: ”Stagflația (este cel mai mare risc la adresa economiei globale, n.r.). Eu am trăit anii ’70. Eram tânăr cercetător. A fost foarte greu. A durat zece ani atunci. În sfârșit, a fost și altă situație, șocul a fost după mine, mai mare, decât cel actual. Atunci țițeiul a sărit de la mai puțin de un dolar barilul spre zece. Din punct de vedere economic și al teoriilor monetare și fiscale nu poți să ieși ușor dintr-un șoc care în același timp este și inflaționist, dar este și recesionist”.
În contextul în care astăzi, indirect, Iranul și-ar fi anunțat decizia de a ataca direct Israelul, analistul politic Bogdan Chirieac sublinia: ”Eu cred că bursele, căderea lor are legătură şi cu conflictul de acolo, plus că nu ştim ce se întâmplă cu preţul petrolului, o criză mondială. Zona este un butoi cu pulbere. Dacă el explodează, schijele sar în toată lumea. Să fie foarte clar! Cine crede că războiul rămâne strict în zona Orientului Mijlociu nu a trăit istoria recentă".
Citește mai mult despre ce se întâmplă pe burse:
Acțiunile globale s-au prăbușit, în principal după ce raportul din Statele Unite ale Americii a arătat o creștere a șomajului la 4,3%, ceea ce a provocat reacții rapide ale piețelor, în timp ce Banca Japoniei a fost neașteptat de prudentă. Site-urile de investiții vin cu informații ce ar trebui să liniștească investitorii. Conform unui comunicat de presă eToro, șomajul a crescut din cauza concedierilor temporare cauzate de uraganul Beryl. ”Chiar dacă raportul privind locurile de muncă semnalează probleme mai mari, Fed are instrumentele necesare pentru a reacționa. Cu ratele dobânzilor la 5,25%-5,50% și măsurile restrictive luate, există spațiu de acțiune dacă este necesar. Flexibilitatea Fed susține perspectiva mea pozitivă asupra acțiunilor” arată sursa citată. Conform acestora, ”un singur raport nu înseamnă că economia are probleme”. Vezi continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu