EXCLUSIV  ”Urmează mama crizelor economice”. Câciu, analist, după previziunea care a speriat lumea: E posibil un șoc extraordinar de mare

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Analistul economic Adrian Câciu a spus că urmează cu siguranță o mare criză financiară, existând două posibile cauze.

„Suntem într-o situație explozivă care la un moment dat își va atinge apogeul, nu avem cum să scăpăm”, a explicat economistul, pentru DC NEWS. În acest moment există două scenarii: cel al stagflației, preconizat de Nouriel Roubini, și cel al bulei bursiere, anticipat de Câciu.

VEZI ȘI: Roubini, cel care a anticipat criza din 2008, avertizează: Vine MAMA tuturor CRIZELOR.

„Stagflația este un fenomen economic în care totul stă pe loc, nu există competiție, nu există cerere, ofertă. În momentul în care creșterea economică devine zero, prin faptul că nu mai ai diversificare de ofertă înseamnă că cererea nu se exprimă. Când nu au diversificare de ofertă este începutul falimentului ofertei, ceea ce înseamnă reducerea locurilor de muncă. Acest lucru înseamnă o creștere a ratei șomajului. Este un efect de domino pe circuitele economice care, până la urmă, duce la faliment total”, a adăugat Adrian Câciu. „La momentul acesta suntem într-o situație care poate determina stagflația, dar mai departe decât preconizează Roubini că am putea fi din perspectiva avalanșei de bani care există în societate. De aceea, cred că mai apropiați suntem de o posibilă bulă bursieră”.

Ce trebuie să facă românii în această situație?

„Dacă apare bula bursieră, va genera la un moment dat și stagflație. Românii trebuie să-și stăpânească exuberanța, avem o mică problemă a modului în care se comunică revenirea economică. Noi nu ne-am revenit economic, suntem încă într-o situație impredictibilă, de incertitudine.

Orice om ar putea să recunoască faptul că nu are o stabilitate a locului de muncă, nu știe dacă locul de muncă va fi valabil și peste un an sau 10 ani. Poate acum lucrurile au început să intre într-un fel de normalitate pentru că s-au eliminat restricțiile și lucrurile se mișcă, dar dobânzile sunt încă sus, vor fi și mai sus. Inflația începe să crească și este un element care poate fi sufocant pentru populație, iar când se produce această sufocare se produce fenomenul de stagflație”, a mai explicat Câciu.

Astfel, „nu suntem într-o situație confortabilă și predictibilă pentru următorii 10 ani în așa fel încât să putem cheltui oricât, să avem exuberanța consumului sau să spunem că am scăpat de toate grijile”.

România este sub presiune fiindcă avem deficit bugetar. Trebuie să ne cumpătăm de la consum

„România începe să simtă presiune pentru că avem o datorie mare, avem deficite mari, nu avem venituri. Cineva spune că economia și-a revenit în «V». Când ești într-o economie în expansiune, ar trebui să ai excedente bugetare, nu deficite. Nu suntem în acel moment, astfel că țara trebuie să fie mai cumpătată. Nu pot îndemna la o cumpătare stoică de gen bisericesc, până la urmă trebuie să-și trăiască toți viața, dar să o facă cu prudență pentru că nu se știe ce se va întâmpla”, a continuat economistul.

Faptul că depindem de euro și dolar este un mare pericol

„Noi depindem de marile valute, nu depindem de leu. Noi depindem de modul în care euro sau dolarul vor evolua. Aceste două monede nu se mai bazează pe niciun indicator concret, solid, fizic. Domnul Cîțu a fost lăudat că este Mario Draghi al României. Ei bine, Draghi a făcut cea mai mare greșeală economică înainte de a începe pandemia, decuplând euro de la valoarea sa fizică pentru a menține economia europeană, pe model american.

Ulterior, pandemia a venit, doamna Lagarde a continuat practica de «helicopter money» lansată de Draghi, iar în acest moment banii din Europa nu au în spate niciun fel de garanție în sensul de active ale economiilor europene. Același lucru se întâmplă în Statele Unite. În această poză pe care v-am prezentat-o, când monedele nu mai sunt legate de o garanție fizică devin volatile. Se duc, exagerând puțin, în direcția criptomonedelor, cu deosebirea că sunt încă ținute de bănci centrale cu reglementări. Dar, din perspectiva volatilității, este posibil un șoc extraordinar de mare în anii următori”, a conchis analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel