Urmează trei ani de coșmar: scădere economică și creșterea șomajului. Un celebru economist explică ce e de făcut

foto pexels
foto pexels

Criza economică ar putea atinge apogeul în primăvara lui 2023. Tot mai mulți economiști merg spre acest scenariu, unul de coșmar, dacă ne uităm că, în prezent, situația economică nu este una înfloritoare. 

”Urmează o perioada de 2-3 ani cu MARI provocări financiare și economice. Inflație și dobânzi mari, scădere economică și creșterea șomajului. Ce e de făcut? Focus pe consolidarea venitului principal și picioare financiare suplimentare, mai puține aventuri antreprenoriale, dacă ești angajat într-o companie stabilă, fii cel mai bun din echipa ta! Nu sări de pe portavion într-o bărcuță în bătaia furtunii. Amânați achizițiile mari. Construiți fondul de URGENȚĂ si fondul de SIGURANȚĂ de 3-6 luni de cheltuieli vitale! Nu faceți credite noi!!!! Continuați să investiți lunar în fonduri/etf-uri, vor fi oportunități excelente. Țineți aproape, o să fim bine împreună!!!” a scris economistul Adrian Asoltanie, pe Facebook. 

Reacția sa vine după ce directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a spus că perspectivele economiei globale „s-au înrăutăţit semnificativ”. Oficialul nu exclude o posibilă recesiune globală în 2023. 

De altfel, într-o declarație pentru RadioDCNews, profesorul de economie Mircea Coșea a avertizat că plafonarea prețurilor în energie este făcută la un preț prea mare. El anticipează un lanț de falimente și concedieri, care vor exploda în primăvara lui 2023.

”Trebuie să apară un program economic care să rezolve problema facturilor la energie. Este o ”corcolire” a ministrului Energiei, care este autorul greșelii inițiale de liberalizare a pieței, fără ca condițiile să fie îndeplinite... Dacă nu se umblă și plafonarea să se facă nu la un preț de patru ori mai mare decât prețul de producție, ci să se facă la indicatorul de referință din 2019, vom avea, în primăvară (lui 2023 n.r.), o explozie a prețurilor și asta va duce la falimente și șomaj. Acest lucru este un mare pericol. Dacă nu ai stabilitate socială la 40 de kilometri de război, e grav”, explică profesorul Coșea.

Citește mai mult aici

Și Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, a vorbit pentru RadioDCNews, dând sfaturi, pe larg, cu privire la ce e de făcut pentru ca povara crizei financiare să nu fie zdrobitoare pentru români. 

Peste 85% din veniturile romanilor se duc pe cheltuieli, arată un raporta al INS. Românii cheltuie mult și nu reușesc să pună mai nimic de-o parte.

Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie.

Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil).

”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze”, explică expertul.

Referindu-se la măsurile executivului de tipul măsurii ”50 de bani/litrul de carburant”, Asoltanie este de părere că efectele acestor decizii sunt extrem de păguboase pentru economie, întrucât banii trebuie luați fie din împrumuturi la dobânzi mari, fie din taxele majorate.

”Soluțiile sunt acasă și nu trebuie să le așteptăm de la politicieni, pentru că ne amăgim degeaba. Urmează o perioadă de creștere a dobânzilor, care se traduce în rate foarte mari. Oamenii care s-au îndatorat prea mult pentru achiziții vor vedea că o parte din ce în ce mai mare din venitul lor se duce către dobânzi și credite”, arată Asoltanie.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel