Urmează trei ani foarte grei pentru România, anunță chiar Boloș. ”Chiar îmi cer scuze pentru acest disconfort”

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Aderarea României la euro pare un moment semnificativ de îndepărtat. 

Publicitate

România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro, iar unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

”Anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România”


”Sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte regulamentul Comisiei Europene şi unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Aici va trebui să avem o abordare echilibrată, pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în perioada în care implementăm proiectele de investiţii şi atunci nu cred că modelul Bulgariei, în care, să zicem, au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de regulamentul Comisiei Europene, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost modelul cel mai adecvat. Am spus - şi repet - anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB”, a precizat Marcel Boloş.

Acesta consideră că trebuie găsit un echilibru în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi sprijinirea mediului de afaceri, pentru a îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană.


"Aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de o parte să ne implementăm investiţiile, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri cu tot ce putem pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană. Acesta este un obiectiv de ţară extrem de important: să nu avem sub nicio formă măsuri care să fie în dezavantajul mediului de afaceri", a subliniat şeful de la Finanţe, conform Agerpres. 

Este un obiectiv de ţară al României la care trebuie să fim foarte atenţi”


De asemenea, ministrul a afirmat că nu este uşor să combaţi evaziunea fiscală sau să restructurezi sistemul de cheltuieli publice, însă astfel de proiecte pot fi în beneficiul României.

"Am început procesul de digitalizare, a fost o etapă grea pentru mediul de afaceri, fiindcă este vorba de obişnuinţa cu modelele pe care noi le-am implementat. Chiar îmi cer scuze pentru acest disconfort pe care l-am creat, dar trebuie să înţelegem cu toţii că este forma prin care împreună, în parteneriat cu mediul de afaceri, putem să progresăm şi să avem un sistem fiscal modern şi sustenabil. Este un obiectiv de ţară al României la care trebuie să fim foarte atenţi, pentru că nu este uşor să faci consolidare fiscal-bugetară. Nu este uşor să implementezi proiecte de digitalizare, nu este uşor să combaţi evaziunea fiscală, nu este uşor să restructurezi sistemul de cheltuieli publice. Toate acestea necesită înţelegere din partea celor cărora li se adresează măsurile şi (...) şi astfel de proiecte pot să fie în beneficiul României", a adăugat el.

Euro, abia după 2027? 



Întrebat de jurnalişti care este anul în care consideră că România va adera la moneda euro, Boloş a răspuns: "Trebuie să avem răbdare să ne implementăm investiţiile în anii aceştia grei, 2025, 2026, 2027, şi apoi ajustarea fiscal-bugetară devine mai uşoară".

"Sper totuşi că avem cu toţii înţelepciunea şi răbdarea necesară pentru ca proiectele de digitalizare pe care le-am început, proiectele care ţin de combaterea evaziunii fiscale să ne ducă spre restructurarea sistemului de cheltuieli publice, să ne ducă spre obiectivul acesta măreţ pe care îl avem, încât ajustarea fiscal-bugetar să nu fie un impediment pentru România de a nu adera la zona euro. Aici este vorba de o conlucrare între toţi actorii din mediul economic şi social, încât la final să obţinem o ajustare fiscal-bugetară cât mai rapidă, dar rezonabilă şi fără a face victimă investiţiile, care sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea României pe termen lung", a concluzionat ministrul Finanţelor.

România încă nu e pregătită de euro, a spus Comisia Europeană


În data de 26 iunie, Comisia Europeană a transmis că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari pentru convergenţa şi integrarea economică.

Concluzia a fost prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel