Reprezentantii PNL au initiat dizolvarea, in plan juridic, a Uniunii Social Liberale.
O institutie care, de facto, este moarta de mult. Desi au existat unii oameni politici, si ma gandesc in special la domnul Victor Ponta, care au mai facut, din cand in cand, socanta afirmatie conform careia mortul e viu, spunand ca "USL traieste". Surpriza a venit chiar luni, cand s-a putut observa cu ochiul liber ca PSD si PC, respectiv ceilalti componenti ai defunctei USL, au pus bete in roate solicitarii liberalilor. Mai intai, a disparut originalul documentului de constituire a USL. Apoi, a fost invocata o datorie electorala, pe care PNL ar urma sa o achite inainte de a se rupe USL. Asadar, PSD a luat in brate urna funerara a USL, o pupa de zor, nu vrea sa se desparta de ea si crede ca, din cenusa, cu un suflu magic, s-ar putea, din nou, ca Uniunea sa fie inviata.
Ca orice organizatie politica si nu numai politica, USL s-a nascut, si-a indeplinit misiunea si apoi a murit. Daca nu s-a dus in eternitate, in orice caz ramane o pagina de istorie. O istorie care a avut si lucruri bune si lucruri rele. USL si-a propus mai mult decat a putut face. Si a facut atat cat a facut, epuizandu-si combustibilul. A cucerit puterea locala. A cucerit puterea parlamentara. A indreptat cateva lucruri strambate pe vremea regimului Basescu. La mai multe luni dupa ce a instalat un prim-ministru, USL a incremenit in proiect. Doua proiecte politice majore nu au putut fi finalizate. Constitutia si regionalizarea. Cat timp voi trai, voi prezenta oricui doreste toate argumentele necesare, de natura sa demonstreze ca aceste proiecte au fost omorate deliberat de domnul Victor Ponta, care, daca nu pentru el insusi, in orice caz contra liberalilor, a inceput foarte repede de la venirea sa la Palartul Victoria sa cocheteze cu ideea eliminarii din cursa prezidentiala a domnului Crin Antonescu.
Cel mai important proiect politic USL, despre care se vorbeste rareori, a fost, de la bun inceput, abandonat de PSD. Si anume transformarea Parlamentului in ceea ce trebuia sa fie si a fost din ce in ce mai putin in ultimii ani. Respectiv cea mai importanta putere independenta in stat, capabila sa-si exercite controlul asupra Executivului. Cea mai mare majoritate parlamentara din ultimii 20 de ani a devenit si cel mai puternic instrument de manipulare de catre Executiv a Legislativului. Restul, faptul ca nu au fost rezolvate problemele de natura funciara ale fermierilor romani, refuzandu-se cadastrarea si intabularea gratuite, ca au fost impartiti ca la piata toti sefii marilor Parchete in urma unui pact de coabitare, ca problema restituirii proprietatilor s-a transformat intr-o masacrada s.a.m.d., reprezinta lucruri cunoscute, atribuite in totalitate Guvernului Ponta si care trebuie doar reamintite din cand in cand.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News