Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a declarat miercuri, după ce un urs a murit pe autostrada A1, că sunt prea mulţi în România, adică peste 6.000, ceea ce reprezintă o problemă, iar aceasta ar trebui rezolvată de Ministerul Mediului, singurul care poate decide dacă un exemplar din această specie poate fi împuşcat.
"Ursul are o biologie. Este un animal omnivor. El se hrăneşte atât în pădure, cât şi în terenurile goale. Nu întotdeauna în pădure iarna îi mai rămâne hrană. Are tendinţa să se ducă după consumuri suculente, gen porumb, fructe. Este tendinţa naturală, biologică a lui. Aşa l-a născut Dumnezeu. Nu îl putem ţine în pădure. (...) Avem o populaţie foarte mare de urşi, de peste 6.000 de urşi în ţară. Am adoptat o directivă europeană pe mediu, această specie este trecută la lista speciilor periclitate, pe cale de dispariţie. (...) Este o problemă pentru care, într-adevăr, Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluţie", a declarat directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, într-o conferinţă de presă.
Problema, aruncată în curtea Ministerului Mediului
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Ministerul Mediului trebuie să rezolve problema urşilor din România. "Toate speciile din Anexa 2, care sunt specii protejate, interzise vânătorii, ţin de Ministerul Mediului, care, atunci când consideră, constată, specialiştii din Ministerul Mediului că trebuie făcute derogări de la această interdicţie, dumnealor fac aceste demersuri. Nu avem nicio atribuţie legată de speciile protejate, acele specii ţin de Ministerul Mediului", a arătat Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News