Autorităţile din Argeş au tras un semnal de alarmă, miercuri, la o consfătuire pe tema turismului din judeţ, cu privire la înmulţirea urşilor şi fac apel la agenţiile de turism de a nu mai include în pachetul de servicii vizitarea Cetăţii Poenari, închisă din cauza pericolului reprezentat de aceste animale sălbatice.
"Fără nicio excepţie, fiecare dintre cei care au luat cuvântul a subliniat pericolul reprezentat de înmulţirea excesivă a urşilor, binecunoscută fiind prezenţa acestora în zona Transfăşărăşan - Cetatea Poenari - Vidraru. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a făcut cu acest prilej un apel, atât la turişti, cât şi la reprezentanţii agenţiilor de turism, hoteluri, pensiuni, de a nu mai include în pachetele de servicii vizitarea Cetăţii Poenari, până la normalizarea situaţiei", se arată într-un comunicat de presă al CJ Argeş.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş au precizat că închiderea cetăţii nu a fost o măsură uşoară, însă viaţa turiştilor nu poate fi pusă în pericol.
"În contextul creşterii numărului de urşi în zona Arefu - Cetatea Poenari - Vidraru, pentru a nu fi puse în pericol vieţile turiştilor care doresc să viziteze Cetatea Poenari, Consiliul Judeţean Argeş, prin Muzeul Judeţean Argeş, a decis închiderea Cetăţii. Din păcate, sunt semnale că turiştii şi anumiţi agenţi economici ignoră pericolul reprezentat de prezenţa animalelor sălbatice, riscurile la care se expun astfel putând fi extrem de mari, chiar cu preţul vieţii. Măsura închiderii Cetăţii nu a fost uşoară, Consiliul Judeţean Argeş, prin Muzeul Judeţean Argeş, punând mai presus de orice integritatea şi siguranţa turiştilor, asumându-şi pierderile materiale, de aproape 2 miliarde de lei, precum şi de imagine cauzate de această măsură radicală. Nu discutăm şi nu negociem siguranţa turistului", a precizat preşedintele CJ Argeş, Dan Manu.
Participanţii la dezbatere au concluzionat că sunt necesare măsuri concrete privind gestionarea urşilor din zona montană a judeţului, precum şi alocarea fondurilor necesare reabilitării infrastructurii rutiere, în special Transfăgărăşan şi DN 73 C.
Din partea reprezentanţilor mediului privat au fost subliniate necesitatea modificării legislaţiei, informarea şi mediatizarea la timp cu privire la evenimentele din judeţul Argeş, astfel încă agenţiile de turism să poată promova pachetele turistice, organizarea la nivelul judeţului a unui târg de turism şi a unor infotrip-uri, înfiinţarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea turismului, care să cuprindă toţi factorii decizionali din administraţie şi din mediul economic, în cadrul căruia să fie realizate proiecte la nivel judeţean pentru exploatarea potenţialului natural al Argeşului.
Vezi și: Urșii au coborât în stațiuni de pe Valea Prahovei. Intervenția jandarmilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News