Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că solicitarea de relocare sau recoltare a unei ursoaice cu doi pui care, cu regularitate, în ultima perioadă, se plimbă prin municipiul Cîmpulung Moldovenesc, a fost transmisă Direcţiei de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.
Potrivit prefectului, în ultimele două săptămâni s-au transmis două atenţionări prin sistemul RO ALERT şi s-a intervenit de şapte ori cu poliţişti, jandarmi, silvicultori, folosind nouă maşini cu semnale acustice şi luminoase, pentru a alunga animalul, în condiţiile în care ursul este animal protejat prin lege.
Adomnicăi a precizat că, inclusiv în noaptea de miercuri spre joi, s-a intervenit în zonă şi că au fost omorâte cinci capre.
"Avem dosarul complet la nivel de APM, în sensul în care avem procesul verbal de evaluare a tuturor pagubelor de la nivelul municipiului Cîmpulung întocmit de către Garda Forestieră şi înaintat la Ministerul Mediului. Avem primită solicitarea de la gestionarul fondului cinegetic, AJVPS, şi avem întocmit punctul de vedere comun al APM şi Gărzii de Mediu, acestea fiind piesele obligatorii la dosarul pe care astăzi îl trimitem la Ministerul Mediului, mai exact la Direcţia pentru Biodiversitate, solicitând fie relocare, fie recoltare (...) Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut la minister, am primit promisiuni că va fi abordată problema cu celeritate, în sensul avizării uneia dintre cele două variante. Sperăm că azi va fi semnat şi contractul de prestări servicii (...) În ceea ce priveşte aceste demersuri, practic nu le-am putut concretiza prin înaintarea dosarului către Ministerul Mediului, fiind condiţionaţi de iniţiativa, pe de o parte a Consiliului Local, pe de altă parte a gestionarului Fondului cinegetic, care trebuiau să parcurgă aceste prime etape în competenţa lor (...) Să obţinem cu celeritate un aviz şi să punem în siguranţă, până la urmă, populaţia", a spus Adomnicăi.
Prefectul a subliniat că se monitorizează în continuare zona cu echipe mixte, pentru siguranţa locuitorilor în cazul în care mai apare ursoaica în oraş.
Totodată, a atras atenţia că au fost situaţii, în această perioadă, când oamenii şi-au pus viaţa în pericol, din dorinţa de a face selfie-uri cu ursoaica.
Potrivit prefectului, efectivele de urs au crescut semnificativ în judeţ, în ultimii ani, în prezent fiind înregistraţi 590, în condiţiile în care ar trebui să fie 300 de exemplare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu