EXCLUSIV  Ursul a făcut prăpăd într-o comună din Argeș. Zeci de pomi fructiferi, spintecați și puși la pământ / galerie FOTO

Zeci de pomi fructiferi, pruni și meri, au fost spintecați de urs în Nordul județului Argeș.

Alegeri prezidentiale 2024

Se întâmplă în județul Argeș, în comuna Albeștii de Muscel, unde un urs a făcut prăpăd în decurs de câteva zile. Locuitorii din satul Albești au fost surprinși să-și găsească livezile devastate de animal.

Odată cu venirea toamnei și cu răcirea vremii, dar și cu coacerea fructelor din livezi, ursul a început să dea iama în mai multe grădini aflate în imediata apropiere a pădurii. Din nevoia de a-și asigura necesarul de grăsime pentru iarnă, atunci când o să intre în hibernare, absolut toți pomii fructiferi, cu precădere pruni și meri, au fost spintecați și puși la pământ, iar fructele au fost mâncate.

Ursul face parte dintr-o familie de mamifere mari și poate ajunge până la 250 de kilograme, deși sunt mărturii că în Carpații românești există urși de 400 de kilograme, cu dimensiuni comparabile cu ale unei mașini mici. Este omnivor, iar în cazul urșilor care s-au adaptat în apropierea satelor, spre deosebire de cei care trăiesc în zona înaltă și se hrănesc cu afine și mure, aceștia preferă fructele din livezi.

De câțiva ani, începând cu a doua parte a verii, urșii încep să vină în localitățile din Nordul județului Argeș. în foarte multe cazuri dând iama chiar în gospodăriile oamenilor, unde atacă animalele. Un astfel de caz s-a întâmplat chiar în acest an, în august, când un urs a intrat într-o altă localitate și a atacat un cal pe care l-a târât ulterior prin jumătate de sat (citește AICI).

De asemenea, se întâmplă frecvent ca locuitorii din această zonă să fie informați, în miez de noapte, prin mesaje RO-ALERT, că „un urs a fost văzut pe strada x“ sau „a dat iama într-o gospodărie din satul y“. Cu toate acestea, locuitorii mărturisesc că se întâlnesc cu urșii chiar în miezul zilei, atunci când merg la pădure sau la grădinile din preajma satelor. Chiar dacă nu au existat până în prezent atacuri asupra oamenilor, a devenit o adevărată provocare pentru locuitori să mai meargă în pădure sau să își mai lase animalele în grădini. În ceea ce privește recoltele fructifere, o mare parte dintre acestea au fost compromise, unele chiar și pentru anii următori.

Ministrul Mediului aprobă împușcarea a cinci urși din județele Argeș, Mureș și Suceava

 

Mai mulţi urşi bruni de pe raza unor fonduri cinegetice din judeţele Argeş, Mureş şi Suceava vor fi împuşcaţi, în baza unor ordine ale ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Actele normative, publicate miercuri în Monitorul Oficial, prevăd recoltarea prin metoda "la pândă" a cinci urşi, unul din judeţul Argeş şi câte doi din judeţele Mureş şi Suceava.

Animalele care vor fi împuşcate provin de pe raza fondurilor cinegetice: nr. 20 Stoeneşti din judeţul Argeş; nr. 11 Teşna din judeţul Suceava; nr. 20 Valea Putnei din judeţul Suceava; nr. 13 Hărţău din judeţul Mureş şi nr. 25 Săcal din judeţul Mureş.

Potrivit ordinelor de ministru, recoltarea urşilor se face prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

"Derogarea se stabileşte pentru 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin", se arată în fiecare dintre cele cinci acte normative semnate de secretarul de stat Robert-Eugen Szep.

Exemplarul din specia urs brun va fi recoltat numai după ce a fost identificat şi atent monitorizat, sarcina revenindu-i administratorului fondului cinegetic pe care se află animalul care urmează a fi împuşcat (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel