Ursula von der Leyen a deranjat palestinienii. ”Ați făcut literalmente să înflorească deșertul”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Într-un mesaj video postat de ambasada UE în Israel, Ursula von der Leyen, președintele CE, a adus un omagiu Israelului ca fiind ”o democrație vibrantă în inima Orientului Mijlociu”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost contestată de Palestina, după ce a lăudat democrația israeliană pentru a marca cea de-a 75- a aniversare de la înființarea Israelului, informează Politico.

”Ați făcut literalmente să înflorească deșertul”, a adăugat ea, un comentariu care a fost denunțat de ministerul palestinian de Externe.

”Statul Palestina respinge remarcile inadecvate, false și discriminatorii ale președintelui Comisiei Europene, în special ”faceți deșertul să înflorească”, o exprimare rasistă, anti-palestiniană, în legătură cu proiectul colonial de 75 de ani al Israelului”, se arată într-un comunicat, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că a avut un ”discurs propagandist”.

Ministerul palestinian de Externe a spus că declarația Ursulei von der Leyen ”subminează poziția Uniunii Europene și pune serioase îndoieli asupra angajamentului său declarat față de dreptul internațional și drepturile omului”.

”Libertatea ta este libertatea noastră”

Ursula von der Leyen, care a vizitat Israelul și teritoriile palestiniene în iunie anul trecut, a lăudat și relația UE-Israel.

”Avem mai multe în comun decât ne-ar sugera geografia, cultura noastră comună, valorile noastre și sute de mii de cetățeni duali israelieni-UE au creat o legătură profundă”, a spus ea în mesajul video adresat președintelui israelian, Isaac Herzog. ”Libertatea ta este libertatea noastră.”

Comisia Europeană nu este singura instituție care marchează aniversarea din această săptămână. Mai multe țări au comemorat în această săptămână Israelul proiectând culorile steagului israelian pe diverse clădiri: Polonia, Lituania și SUA. 

Situația actuală din Israel

Israelul este în prezent blocat în diviziuni politice în urma propunerii de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu de a-și revizui sistemul judiciar. Mișcarea a stârnit proteste și greve masive în țară și a fost condamnată de comunitatea internațională, inclusiv de președintele american, Joe Biden. În urma presiunilor interne și internaționale, Netanyahu a anunțat că va amâna modificările până la următoarea sesiune parlamentară.

La începutul acestui an, au existat rapoarte conform cărora Israel l-a blocat pe șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, să viziteze Israelul, deși un purtător de cuvânt a refuzat să confirme că acesta este cazul.

Citește și: Bibi Netanyahu, șubrezit de proteste. H.D. Hartmann: Ce i-a scos pe israelieni în stradă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel