Liderii europeni au ajuns la un acord privind numele viitorilor președinți ai Comisiei și Consiliului și al șefului serviciului de politică externă al UE. Aceștia au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, conform Politico.
În timpul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, liderii naționali i-au ales pe portughezul António Costa și pe estoniana Kaja Kallas pentru a ocupa cele mai înalte funcții din cadrul Consiliului European și din cadrul serviciului de politică externă al UE.
Ursula Von der Leyen și Kaja Kallas se află în așteptarea votului decisiv al Parlamentului European, care va avea loc în 14 iulie. Majoritatea pe care cele trei familii europene o formează e una fragilă și se așteaptă un vot strâns, cu opoziția grupului ECR condus de premierul italian Giorgia Meloni.
Președintele Klaus Iohannis, care nu a obținut funcția de secretar general al NATO, nu a fost nominalizat pentru nici una dintre funcțiile înalte din UE.
Liderii europeni au luat decizia de a numi trei politicieni cu experiență în funcții de conducere la nivelul UE, considerând aceasta o mișcare sigură pentru a menține puterea coaliției centriste. Această decizie vine pe fondul succesului tot mai mare al dreptei în Franța, Germania și alte părți ale UE în alegerile europene.
Anunțul liderilor survine într-un moment de incertitudine pentru Uniunea Europeană, marcat de alegerile iminente din Regatul Unit, care probabil vor aduce o schimbare politică majoră pentru prima dată în 14 ani, și de invazia Rusiei în Ucraina, care se află în al treilea an de conflict. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat surprinzător alegeri anticipate, după ce partidul său a fost învins de extrema dreaptă în alegerile europene din iunie.
În timpul unei conferințe de presă, Kallas, prim-ministrul Estoniei, a spus despre trio: „Suntem o echipă grozavă”. Fostul prim-ministru portughez António Costa a făcut o scurtă apariție și a declarat că este „încântat” să facă parte din „echipă” alături de von der Leyen și Kallas.
Marți, șase negociatori din cele trei principale grupuri politice centriste europene i-au aprobat pe von der Leyen, Costa și Kallas pentru aceste funcții. Joi, ceilalți lideri au susținut aceste decizii.
În prima parte a săptămânii, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și-a exprimat nemulțumirea față de omologii săi pentru excluderea din negocierile privind posturile de conducere, având în vedere că gruparea sa politică din Parlamentul European este acum a treia ca mărime după alegerile europene din iunie. Joi seara, ea s-a abținut de la susținerea unui al doilea mandat pentru von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas.
Aceasta a scris pe Twitter despre refuzul său de a-i sprijini pe cei trei nominalizați pentru rolurile principale: „Am decis să nu le susțin din respect pentru cetățeni și pentru indicațiile care au venit de la acești cetățeni în timpul alegerilor. Continuăm să lucrăm pentru a da în sfârșit Italiei ponderea pe care o merită în Europa.”
De asemenea, premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, a decis să se abțină la votul pentru Kaja Kallas ca șef al politicii externe a UE și a votat în favoarea lui António Costa ca președinte al Consiliului.
Von der Leyen se află acum în fața unui vot tensionat în Parlamentul European, în care chiar și aliații săi de partid recunosc că va fi mai dificil să îl câștige. Votul ar putea avea loc pe data de 18 iulie, potrivit Politico.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu