Ursula von der Leyen, decizie care îi va bucura pe fermierii europeni. Ce se întâmplă cu utilizarea pesticidelor în agricultură

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ursula von der Leyen a propus retragerea unui proiect de lege care visează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus retragerea unui proiect de lege care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, blocat de deputații europeni și criticat în cadrul recentelor proteste agricole, potrivit agenției AFP.

„Propunerea a devenit un simbol al polarizării” și a fost respinsă de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie. Negocierile dintre statele membre au intrat în impas, a precizat ea la Strasbourg.

„Voi propune (comisarilor) ca această propunere să fie retrasă”, a spus Ursula von der Leyen. Ea nu a exclus însă o viitoare nouă versiune care să fie „mult mai matură, cu participarea părților interesate”.

Fermierii au cerut retragerea acestui proiect

 

Retragerea acestui proiect se afla pe lista de revendicări ale fermierilor care au protestat recent în aproape toată Europa, alături de înlăturarea obligației de a menţine o parte din terenul agricol în paragijnă.

În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), fermierii trebuie să respecte anumite condiții de mediu pentru a putea beneficia de ajutor european. Cu toate acestea, noua versiune a textului, care acoperă perioada 2023-2027, impune ca 4% din terenul arabil să fie continuu într-o „zonă neproductivă”. Cu alte cuvinte, să oprească exploatarea unei părţi a parcelelor.

Agricultura intensivă este de fapt considerată principala cauză a erodării biodiversităţii, chiar dacă aceasta din urmă este până la urmă, esenţială pentru menţinerea activităţilor agricole.

Sectorul agricol s-a transformat în ultimii cincizeci de ani, cu ferme din ce în ce mai mari – trecând de la 21 de hectare în 1970 la 69 de hectare în 2020 în medie, conform recensămintelor –, utilizarea tot mai mare a pesticidelor și din ce în ce mai puține policulturi.

În același timp, biodiversitatea s-a prăbușit și ecosistemele s-au degradat în mediile agricole. Populațiile de păsări au scăzut cu 43%, peste 40% din apele de suprafață sunt afectate de poluare, iar solurile sunt din ce în ce mai deteriorate, notează un raport parlamentar privind dinamica biodiversității în peisajele agricole, publicat pe 24 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel