Menținerea stabilității diplomatice și a liniilor deschise de comunicare cu China ”este de o importanță vitală”. Așa a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unui discurs la Centrul de politici europene de la Bruxelles.
”Cred că nu este nici fezabil și nici în interesul Europei să se dezlipească de China. Relațiile noastre nu sunt nici negre, nici albe, și nici răspunsul nostru nu poate”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Nova News.
”Gestionarea acestei relații și realizarea unui schimb deschis și sincer cu omologii noștri chinezi este o parte cheie a ceea ce aș numi reducerea riscului prin diplomație a relației noastre cu China. Nu vom fi niciodată timizi în a ridica problemele profund îngrijorătoare pe care le-am ridicat deja, dar cred că trebuie să lăsăm loc unei discuții despre un parteneriat mai ambițios și despre cum să facem concurența mai echitabilă și mai disciplinată” a continuat Ursula von der Leyen.
”În geopolitică nimic nu este inevitabil. China este un amestec fascinant și complex de istorie, progres și provocări și va defini acest secol. Dar povestea noastră despre cum ne descurcăm cu China nu este încă scrisă pe deplin și nu trebuie să fie defensivă. Trebuie să demonstrăm colectiv că sistemul nostru democratic, valorile noastre, economia noastră deschisă poate asigura prosperitate și securitate pentru cetățeni”, a continuat ea în discursul său.
”Cel mai grăitoare”, a spus von der Leyen, ”au fost cuvintele de despărțire ale președintelui Xi adresate lui Putin pe treptele din afara Kremlinului, când a spus: ”În acest moment, există schimbări, pe care nu le-am mai văzut de 100 de ani. Și noi suntem cei care conducem aceste schimbări împreună.”
”Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centrul ei (…) Am văzut la Moscova spectacolul de prietenie care spune o mie de cuvinte despre această nouă viziune pentru ordinea internațională”, a spus Ursula von der Leyen.
Ca al doilea pilon al strategiei UE, Ursula von der Leyen a spus că blocul ar trebui să vizeze ”reducerea riscurilor economice”, pentru care punctul de plecare ar fi ”a avea o imagine clară a riscurilor”.
Potrivit Euractiv, Ursula von der Leyen le-a cerut statelor membre UE să ”utilizeze mai îndrăzneț și mai rapid” noile instrumente economice împotriva Chinei, inclusiv controlul subvențiilor externe și o nouă politică împotriva constrângerii economice.
În ultimii ani, statele membre ale UE s-au arătat precaute în a supra-împuternici Comisia Europeană să ia decizii privind pedepsirea țărilor coercitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu