Presiunea UE și NATO continuă pentru ca statele europene să dea mai multe arme Kievului.
În timp ce Germania discută despre trimiterea tancurilor Leopard în țara invadată de Rusia, Italia se pregătește să furnizeze scutul antirachetă Samp-T promis de guvern lui Zelensky. Cu toate acestea, aprobarea Guvernului italian pentru oferta sistemului militar avansat s-ar putea să nu ajungă până la sfârșitul lunii și chiar trimiterea tancurilor germane ar putea întâmpina dificultăți. De aici îndemnul Ursulei von der Leyen: ”Eu cred că Ucraina ar trebui să primească tot echipamentul militar de care are nevoie pentru a-și apăra pământul”, potrivit Europa Today.
Apelul președintelui Comisiei Europene a venit în conferința de presă organizată alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel, cu ocazia semnării noii declarații comune UE-NATO.
Documentul încurajează alianța militară și statele membre UE să coopereze mai bine în domeniul apărării comune. O provocare care pleacă tocmai de la sprijinul pentru Ucraina. ”Aceasta înseamnă - a adăugat von der Leyen - sisteme avansate de apărare aeriană, dar și alte tipuri de materiale militare, atâta timp cât este nevoie pentru a apăra Ucraina”.
"Salut anunţurile recente ale SUA, Germania şi Franţa că vor furniza noi tipuri de vehicule blindate şi alte arme Ucrainei. Acest lucru este important", a subliniat Stoltenberg. "Pe lângă arme - a explicat numărul unu al NATO - am furnizat sisteme avansate de apărare aeriană și, de asemenea, rachete cu rază lungă de acțiune. Toate aceste sisteme fac o mare diferență în fiecare zi pe câmpul de luptă".
”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus UE și NATO mai aproape ca niciodată”, a spus Charles Michel. ”Organizațiile noastre sunt complementare: NATO este și rămâne fundamentală pentru apărarea colectivă esențială și securitatea euro-atlantică, în timp ce UE este hotărâtă să contribuie mai eficient la securitatea globală”, a adăugat președintele Consiliului European, care s-a declarat gata să ”ducă cooperarea noastră la un nivel superior”.
Obiective în discontinuitate cu cele de autonomie strategică anunțate de UE înainte de război. Dar conflictul din Ucraina a forțat Bruxelles-ul și statele UE să își revizuiască prioritățile, punând Alianța Atlantică din nou în centrul strategiei comune de apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News