Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află luni, 27 septembrie, la București.
UPDATE 3. 'President von der Leyen, welcome to Romania, welcome to Bucharest! It is my pleasure to meet you on this special occasion.
Bună seara! Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene. Bine ați venit la București!
Salut anunțul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanță pentru viitorul țării noastre.
Acest Plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și al unui efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui Plan.
Finalizarea Planului Național și aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă.
Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum.
Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor din acest Plan este esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă – demararea și mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat.
Accesând aceste fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, putem schimba România în profunzime, putem construi o țară așa cum ne-o dorim.
Planul Național de Redresare și Reziliență este un instrument deosebit de important pentru România, care ne oferă, pe lângă finanțarea acțiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiții și reforme structurale esențiale pentru dezvoltarea țării noastre pe termen mediu și lung.
Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să dezvoltăm rețeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administrație, să investim în infrastructura din educație și din sănătate.
Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne și asupra coeziunii sociale.
De aceea, investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgență București, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Președintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuției pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitalicești din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienții vor beneficia de îngrijire de calitate și de cele mai avansate tehnologii în domeniu.
Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba fața României și vor aduce o viață mai bună pentru cetățenii noștri.
Împreună cu acest Guvern, am reușit, iată, să avem acest Plan aprobat.
Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, domnilor primari și președinți de consilii județene, vă cer să faceți o prioritate absolută din implementarea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență!
Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm - șansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă și mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată.
Rămân un partener implicat al acestei guvernări care își propune să dezvolte țara noastră și, împreună, și, cu sprijinul Comisiei Europene, al Președintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autoritățile locale și centrale, astfel încât Planul Național de Redresare și Reziliență să fie un succes major pentru România. Vă mulțumesc!', a spus Klaus Iohannis, luni, potrivit Administrației prezidențiale.
UPDATE 2, 18:15: Conferință de presă la Spitalul Municipal
UPDATE 17:40: Ursula von der Leyen se află la Spitalul Universitar de Urgență București, alături de Florin Cîțu și Klaus Iohannis.
Luni, 27 septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. (Galerie foto mai sus.)
O oră mai târziu, la ora 17:00, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu premierul Florin Cîțu la Palatul Victoria. Vizita președintei Comisiei Europene la București are ca scop principal evaluarea PNRR.
"Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă", declara vineri Florin Cîţu.
PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.
VEZI ȘI: Ursula von der Leyen vine în România, se semnează PNRR. Corina Creţu: Greul de azi începe
Uniunea Europeană trebuie să învețe lecțiile sfârșitului brusc al misiunii conduse de SUA în Afganistan și să dobândească „voința politică” de a-și construi propria forță militară pentru a se deplasa în viitoarele crize, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În discursul său anual privind starea uniunii în Parlamentul European de la Strasbourg, Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a declarat că retragerea misiunii conduse de SUA în Afganistan și prăbușirea ulterioară a administrației președintelui Ashraf Ghani au ridicat întrebări îngrijorătoare.
„În ultimele săptămâni, au avut loc numeroase discuții despre forțele expediționare. De ce tip și de câte avem nevoie: grupuri de luptă sau forțe de intrare în UE”, a spus Von der Leyen. „Fără îndoială, aceasta face parte din dezbatere și cred că va face parte din soluție.”, a continuat aceasta. (Mai multe detalii, AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu