Ursula von der Leyen la inaugurarea primului port spațial din Europa: ”Este exact infrastructura de care avem nevoie”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Noul port spațial inaugurat în Suedia, primul din Europa continentală.

”Este exact infrastructura de care avem nevoie”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a vizitat țara scandinavă cu ocazia tăierii panglicii inaugurale a noului ”stopover” spațial. 

Platforma de lansare a satelitului crește capacitatea Centrului Spațial Esrange, un centru de cercetare situat la 200 de kilometri nord de Cercul Arctic și nu departe de cel mai nordic oraș al Suediei, Kiruna. Centrul este situat într-un pustiu aproape nelocuită: locul perfect pentru lansări pe orbită, potrivit Europa Today.

Mai exact, noua infrastructură va permite Agenției Spațiale Europene (ESA), precum și organizațiilor naționale, să trimită sateliți pe orbită fără a fi nevoie să apeleze la porturile spațiale ale altor țări non-UE.

Proiectul a permis Suediei să devină prima țară din Europa continentală care are un port spațial. 

Stockholm a investit în jur de 15 milioane de euro pentru ”escala” sa spațială care, pe lângă lansarea de rachete și sateliți, va găzdui programul Themis al ESA și teste de lansări suborbitale de rachete de nouă generație.

”Acest port spațial oferă o poartă europeană independentă către spațiu”, s-a entuziasmat Ursula von der Leyen, invitat de onoare la deschidere. ”Munca importantă care s-a făcut aici de mulți ani este un exemplu strălucitor al potențialului enorm al cercetării spațiale de a ne îmbunătăți efectiv viața de zi cu zi”, a adăugat președintele, lăudând activitățile Centrului Spațial Esrange, care este în funcțiune încă din anii 1960. 

”Dacă vrem să monitorizăm eficient efectele schimbărilor climatice, spațiul oferă 60% din măsurătorile de care avem nevoie”, a mai spus ea. De asemenea, sistemele prin satelit vor permite onitorizarea dezastrelor naturale în timp real. "Cu toții am trecut prin secete teribile, inundații și incendii de pădure. Sunt oribile, dar trebuie să acționăm acum. Și, prin urmare, mai mulți ochi în cer sunt esențiali pentru a ajuta la salvarea de vieți, în Europa și în întreaga lume", a adăugat Ursula von der Leyen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel