Ursula von der Leyen lansează dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE

Ursula von der Leyen/Agerpres
Ursula von der Leyen/Agerpres

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat joi dialogul strategic privind viitorul agriculturii, un nou forum mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului agricol şi alimentar al UE, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Acest dialog strategic, anunţat de Von der Leyen în discursul său din 2023 privind starea Uniunii, va aborda provocările şi oportunităţile ridicate de participanţii la dialog, cum ar fi un nivel de trai echitabil pentru fermieri şi comunităţile rurale, sprijinirea agriculturii în limitele planetei noastre şi ale ecosistemelor sale, exploatarea oportunităţilor uriaşe oferite de cunoaştere şi de inovarea tehnologică şi promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al UE într-o lume competitivă.

Dialogul strategic reuneşte principalele părţi interesate din întregul lanţ agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare şi comunităţi rurale; precum şi organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai societăţii civile, instituţii financiare şi mediul academic, se enumeră în document.

O serie de întâlniri tematice vor fi organizate după reuniunea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024.

Consiliul şi Parlamentul European vor fi implicate în acest proces, iar profesorul Peter Strohschneider, numit responsabil de acest dialog, va informa periodic şi va face schimb de opinii cu ambele instituţii cu privire la evoluţia situaţiei în domeniu.

Prin combinarea diferitelor perspective, dialogul urmăreşte să încurajeze crearea de noi soluţii şi să creeze o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol şi alimentar al UE până în vara anului 2024.

"A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentaţia şi agricultura în rândul fermierilor, al comunităţilor rurale şi al tuturor celorlalţi actori din lanţul agroalimentar al UE. Fermierii şi industria alimentară din UE le oferă cetăţenilor noştri alimente sănătoase şi de înaltă calitate şi aduc o contribuţie crucială la economia noastră, în special în zonele rurale. De asemenea, ei depun un efort enorm pentru a contribui la tranziţia noastră colectivă verde şi la cea digitală. Dar, în acelaşi timp, se confruntă cu o serie largă de provocări, de la schimbările climatice la inflaţie, la impactul volatil al pieţei. Prin acest dialog strategic, creăm un forum pentru a oferi o viziune clară pentru viitor, în beneficiul tuturor", a declarat Ursula von der Leyen.

De altfel, lansând joi acest "dialog strategic", şefa Comisiei Europene doreşte "depăşirea polarizării" în special cu privire la legislaţia în domeniul mediului pe fondul manifestaţiilor fermierilor care s-au extins în Europa, relatează AFP.

În jur de 30 de reprezentanţi ai organizaţiilor agricole, sectorului agroalimentar, ONG de mediu şi experţi s-au reunit la Bruxelles sub egida profesorului german Peter Strohschneider.

Promisă încă în septembrie, această întâlnire intervine într-un moment în care - între blocarea de autostrăzi şi defilări cu tractoare - nemulţumirea afectează Franţa, Germania, România şi Polonia, după Ţările de Jos, furia fermierilor fiind îndreptată în special asupra standardelor europene de mediu şi importurilor considerate abuzive în UE.

"Există o polarizare în creştere pe teme legate de agricultură. Sunt profund convinsă că o putem depăşi doar prin dialog", a declarat Von der Leyen înainte de întâlnire, recunoscând că "nu este uşor să se ajungă la o viziune comună".

"Împărtăşim acelaşi sentiment al urgenţei că lucrurile trebuie să se îmbunătăţească, că trebuie să găsim o nouă cale de urmat şi soluţii comune şi durabile la probleme", în timp ce fermierii "evoluează zilnic pe o piaţă foarte competitivă", a continuat ea.

"Sunteţi adeseori partea cea mai vulnerabilă a lanţului valoric, evident că meritaţi o remunerare echitabilă. Obiectivul nostru este să susţinem mijloacele dumneavoastră de subzistenţă şi să garantăm securitatea alimentară europeană", a asigurat în acelaşi timp şefa executivului european.

În timp ce recentele manifestaţii au avut elemente declanşatoare naţionale diverse, ele indică factori comuni: episoade climatice extreme, gripa aviară, creşterea preţurilor la combustibil, afluxul de produse ucrainene de la ridicarea taxelor vamale în 2022...

Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care înăspreşte obligaţiile de mediu, şi legislaţia europeană "Green Deal"- chiar dacă nu sunt încă în vigoare - cristalizează nemulţumirea.

"Obiectivele colective ale 'Green Deal' sunt existenţiale, toţi trăim din natură. Şi, deşi cu siguranţă nu suntem întotdeauna de acord cu privire la aceste probleme, suntem de acord că provocările se accentuează, fie că este vorba de concurenţă externă, suprareglementare la nivel naţional, schimbări climatice sau pierderea biodiversităţii", a rezumat Von der Leyen.

Printre temele propuse la reuniunea de joi se numără veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor lor, inovaţia tehnologică şi competitivitatea.

Cu întâlniri programate aproximativ la fiecare patru-şase săptămâni, participanţii sunt invitaţi să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul verii, pentru a pregăti terenul pentru următoarea Comisie şi elaborarea viitoarei PAC începând din 2028.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel