Ursula von der Leyen laudă progresul „excelent” al Ucrainei, în perspectiva aderării la UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că Ucraina a înregistrat "progrese excelente" în direcția aderării la UE, cu doar câteva zile înainte de un raport crucial privind cererea de aderare a Kievului, transmite Reuters.

Stând alături de președintele Volodimir Zelenski, ea a afirmat că Ucraina a atins multe etape importante în ciuda războiului cu Rusia, subliniind reformele judiciare din Kiev.

"Trebuie să spun că ați făcut progrese excelente", a declarat ea într-o conferință de presă comună la Kiev.

"Știu că sunteți în procesul de finalizare a unor reforme remarcabile. Dacă acest lucru se întâmplă și, sunt încrezătoare, Ucraina poate atinge obiectivul său ambițios de a avansa la următoarea etapă în procesul de aderare."

Evaluarea UE programată pentru miercuri urmează să prezinte în ce măsură Ucraina a avansat în îndeplinirea diferitelor criterii economice, juridice și altele, pentru a deschide calea negocierilor de aderare în luna decembrie.

Ucraina, care a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după invazia din februarie 2022, consideră aderarea drept o prioritate principală.

Guvernul ucrainean a implementat toate măsurile necesare pentru a-și asigura pregătirea, a declarat Zelenski, promițând să continue cu reformele. El a subliniat eforturile de combatere a corupției, îmbunătățirea transparenței și reducerea influenței oligarhilor asupra economiei.

"Această vizită survine într-un moment istoric... când așteptăm o decizie politică cu privire la Ucraina. Această decizie va avea un impact crucial nu doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii Europe", a spus Zelenski. "Ucraina nu se oprește din transformarea instituțiilor, reformele vor continua."

Ce urmează?

Cele 27 de state membre ale UE trebuie să decidă într-o ședință a summitului, în luna decembrie, dacă să permită sau nu începerea negocierilor de aderare pentru Kiev, ceea ce necesită sprijin unanim.

Cererea Ucrainei a primit un impuls joi, când ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că are încredere că UE va avansa cererea Ucrainei luna viitoare.

Negocierile de aderare implică de obicei ani de reforme extinse din punct de vedere legal, politic și economic. Cazul Ucrainei a fost complicat semnificativ de război.

Vizita lui von der Leyen survine într-un moment în care trupele Ucrainei se confruntă cu oboseală și există îngrijorări cu privire la viitorul asistenței militare esențiale din partea SUA.

UE a furnizat deja 83 de miliarde de euro pentru Ucraina și planifică să trimită încă 3 miliarde de euro până la sfârșitul acestui an, a afirmat ea.

Von der Leyen a mai spus că lucrările la o propunere privind combinarea profiturilor din activele statului rus înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei continuă, cu rezultate prognozate până la finalul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel