Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivului său de a crea o echipă echilibrată din punct de vedere al genului, în ciuda eforturilor sale de a promova o egalitate de gen în cadrul executivului european.
Potrivit unei analize realizate de The Guardian, mai multe state-membre ale Uniunii Europene au ignorat solicitarea acesteia de a propune atât bărbați, cât și femei pentru funcțiile de comisari europeni.
Von der Leyen, prima femeie care ocupă funcția de președintă a Comisiei Europene, și-a exprimat în mod clar intenția de a crea o echipă echilibrată din punct de vedere al genului după ce a fost realeasă pentru un al doilea mandat.
În contextul formării noii echipe de comisari europeni (echivalentul miniștrilor din guvernele naționale), von der Leyen a solicitat statelor-membre să propună câte un candidat de fiecare gen, în încercarea de a asigura o reprezentare echitabilă între bărbați și femei.
Cu toate acestea, analiza realizată de The Guardian relevă că, până acum, 14 bărbați și doar 5 femei au fost propuși pentru funcții de comisari europeni. Această distribuție dezechilibrată pune în pericol obiectivul de egalitate de gen stabilit de von der Leyen.
În cel mai pesimist scenariu, viitoarea Comisie Europeană, care urmează să își înceapă mandatul în decembrie, ar putea avea o reprezentare feminină de doar 22% sau 26% — un regres semnificativ față de componența precedentă din 2019, care a avut 44% femei.
Președinta comisiei pentru egalitatea de gen din Parlamentul European, Lina Gálvez, a făcut un apel la Ursula von der Leyen să insiste ca guvernele UE să îi ofere candidate femei. „Nu reușim niciodată să obținem ceva fără să împingem limitele, fără să facem presiuni”, a declarat Gálvez pentru The Guardian. Ea a subliniat că, în contextul mișcărilor anti-gen, este crucial ca angajamentul Uniunii Europene față de egalitatea de gen să fie ferm.
Situația este complicată de faptul că guvernele care își renumesc comisarii actuali nu sunt obligate să propună candidate femei. Majoritatea comisarilor care își continuă mandatul sunt bărbați (cum ar fi Thierry Breton din Franța și Maroš Šefčovič din Slovacia).
Dubravka Šuica din Croația este singura femeie nominalizată pentru un nou mandat.
Această excepție a generat nemulțumiri în rândul unor diplomați europeni. Unii și-au exprimat frustrarea că nu există nicio obligație legală de a nominaliza femei, ceea ce a permis unor state precum Slovacia să nominalizeze din nou comisari europeni bărbați pentru mandate multiple, mai relatează sursa citată.
În absența unor propuneri echilibrate din punct de vedere al genului, anumiți lideri UE ar putea să își vadă candidații atribuiți unor portofolii mai puțin dorite, cum ar fi multilingvismul sau educația și cultura, ceea ce ar putea reprezenta o modalitate de presiune pentru a promova o reprezentare mai echitabilă a genurilor.
Această situație ar putea reprezenta un eșec semnificativ pentru strategia de egalitate de gen a UE, care prevede un echilibru de 50% între bărbați și femei în toate nivelurile de management ale Comisiei până la sfârșitul anului 2024, relatează The Guardian.
În plus, o comisie dominată de bărbați ar putea crește riscul ca anumiți candidați să fie respinși de Parlamentul European, având în vedere că toți nominalizații trebuie să treacă prin audieri în comisiile de specialitate ale legislativului european înainte de a primi aprobarea finală. Potrivit surselor citate de The Guardian, acest dezechilibru de gen ar putea atrage critici suplimentare din partea europarlamentarilor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze cu privire la candidați și la echilibrul de gen, mai scrie The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu