Ursula von der Leyen, răspunsuri pentru Grupul S&D. Reproșuri

În data de 10 iulie, în cadrul ședinței Grupului S&D din Parlamentul European, a avut loc audierea candidatei la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat, atunci, un set de patru întrebări care au vizat cele mai importante aspecte pentru România, solicitând puncte de vedere clare, din perspectiva noii conduceri a CE și a candidatei personal. Din start, Maria Grapini a abordat teza cea mai sensibilă pentru țara noastră.

"În calitate de membru al Comisiei IMCO în mandatul trecut, dar şi în cel prezent, consider că viitorul Europei depinde de o mai bună funcţionare a pieţei interne. Având în vedere că aţi fost susţinută ca şi candidat de către domnul preşedinte Emmanuel Macron, renunţându-se la procedura de Spitzenkandidat şi dat fiind faptul că în şedinţa plenară din 2018, domnul preşedinte a declarat că susţine o Europă cu două viteze, veţi susţine şi dumneavoastră o Europă cu două viteze, cu spaţiul Schengen şi non-Schengen sau veţi pleda pentru o piaţă unică cu drepturi egale pentru toate statele membre?", a fost prima întrebare a Mariei Grapini.

Vezi și: Ursula von der Leyen, vot pentru CE. Maria Grapini: Și în alte situații am votat diferit de grup! Analiza serii, răspunsuri pentru S&D

Negocierilor întrerupte de Comisia Europeană, pe tema acordului TTIP

Europarlamentarul român a intrat apoi în subiectul negocierilor întrerupte de Comisia Europeană, pe tema acordului TTIP (acordul economic și comercial UE-SUA), solicitându-i candidatei un răspuns clar: da sau nu pentru un TTIP, pe principii clar stabilite?

"Aţi declarat că veţi ţine cont de respectarea drepturilor copiilor şi lucrătorilor, ce veţi face în cazul Austriei care încalcă Tratatul, drepturile copilului şi ale lucrătorilor şi care începând cu ianuarie 2019 se află în procedura de infringement, însă nu a revenit la normalitate şi la respectarea drepturilor încălcate?", a continuat europarlamentarul Maria Grapini.

Fondul European pentru Investiții Strategice

Ultima întrebare a Mariei Grapini, adresată Ursulei von der Leyen, a vizat Fondul European pentru Investiții Strategice.

"Am criticat în repetate rânduri faptul că Fondul European pentru Investiţii Strategice, numit Planul Juncker, a mers pe principiul primul - venit, primul- servit, fără criterii geografice, astfel banii fiind concentraţi în 3-4 state. Ţinând cont că există o diferenţă dintre Est şi Vest, Nord şi Sud şi aţi spus că este nevoie de creşterea coeziunii, doriţi să schimbaţi criteriile de aplicare ale Fondului European pentru Investiţii Strategice?".

Luni, 15 iulie, candidata la șefia Comisiei Europene a transmis răspunsurile Grupului S&D din Parlamentul European. Viziunea clară și asumată în cazul celor mai delicate aspecte lipsește însă. Europarlamentarul român, Maria Grapini, a transmis răspunsurile românilor, pentru a analiza aceștia viziunea Ursulei von der Leyen și pentru a trage concluziile de rigoare.

"Reasigurare a beneficiilor pentru șomaj"

"Europa trebuie să facă tot posibilul pentru a proteja pe cei mai vulnerabili atunci când economia noastră are un impact. În acest spirit, voi propune un sistem european de reasigurare a beneficiilor pentru șomaj. Acest lucru va proteja cetățenii și va reduce presiunea asupra finanțelor statelor membre în timpul șocurilor externe. Voi completa Uniunea bancară și cele două elemente care îi lipsesc, un sprijin comun pentru Fondul unic de rezoluție și un sistem european de garantare a depozitelor", scrie candidata, în răspunsurile transmise europarlamentarilor S&D.

Ursula von der Leyen continuă: "Ca parte a acestor eforturi, voi face ca egalitatea să fie una dintre prioritățile majore ale Comisiei mele. Voi propune o strategie UE privind egalitatea de gen, care va include măsuri de introducere a unor măsuri obligatorii privind transparența salariilor.".

"Voi forma un colegiu complet de comisari"

Ursula von der Leyen și-a luat angajamentul și în subiectul echilibrului între sexe, astfel că, "pentru a sparge "tavanul de sticlă", voi căuta o modalitate de a debloca directiva privind femeile la conducere și voi începe acest lucru prin a face ordine in propria noastră casă: voi forma un colegiu complet de comisari pentru egalitatea de gen . Până la sfârșitul mandatului meu, voi asigura o egalitate deplină la toate nivelurile de conducere a Comisiei. Nu voi accepta nimic mai puțin.".

Candidata s-a declarat ferm convinsă că rolul Europei poate fi consolidat drept lider mondial și stabilizator standard, obligatoriu printr-o agendă comercială puternică, deschisă și activă. Declarativ, candidata la șefia Comisiei Europene susține acordarea unui cuvânt mai mare europenilor, astfel că va propune o conferință privind viitorul Europei, care să înceapă în 2020 și să se desfășoare timp de doi ani. Conferința ar trebui să reunească cetățenii și să insiste pe rolul puternic al tinerilor, al societății civile și al instituțiilor europene în calitate de parteneri egali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel