Ursula von der Leyen, reacție după referendumul din Republica Moldova: Își dorește un viitor european, în ciuda tacticilor hibride ale Rusiei

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Tabăra ”DA” pentru aderarea Republicii Moldova la UE a câștigat cu puțin sub 14.000 de voturi la referendumul de duminică.

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Toate voturile s-au numărat. Referendumul a trecut! / Maia Sandu, 42,45% în primul tur

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avut o primă reacție la rezultatele referendumului desfășurat duminică în Republica Moldova, în care o ușoară majoritate a moldovenilor a votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană, potrivit Reuters și EFE, citat de Agerpres.

”Ați făcut-o din nou. În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european”, a scris Ursula von der Leyen, pe rețeaua X, în care a felicitat-o și pe președinta Maia Sandu pentru victoria sa în primul tur al scrutinului prezidențial.



După numărarea tuturor voturilor, atât din țară, cât și din străinătate, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a indicat că tabăra ”DA” pentru înscrierea aderării la UE ca obiectiv național în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,46% din voturi, față de 49,54% pentru tabăra ”NU”, la o diferență de numai 13.596 de voturi (751.235 DA versus 737.639 NU).



Concomitent, la alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, Maia Sandu a câștigat cu 42,33% din voturi în fața principalului său rival, prorusul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26,05% din sufragii, iar cei doi se vor înfrunta în turul al doilea pe 3 noiembrie.

De asemenea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru faptul că ”leadershipul și curajul său au schimbat cursul istoriei”. ”Ne vom scrie viitorul împreună”, i-a transmis Roberta Metsola președintei de la Chișinău, pe aceeași rețea socială.

Comisia Europeană a declarat luni că alegerile prezidențiale desfășurate simultan cu referendumul în Republica Moldova au avut loc într-un context de interferențe și intimidare ”fără precedent” din partea Rusiei și a susținătorilor săi pentru destabilizarea procesului democratic.

Interferența, potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, nu s-a produs doar ”în zilele și săptămânile care au precedat alegerile”, ci a reprezentat o campanie care a început după invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel