Şefa Comisiei Europene a vorbit despre eventualitatea în care Rusia ar tăia complet livrarea de gaze spre Europa.
Presiunile militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei riscă să genereze modificarea sistemului internaţional de securitate, a afirmat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, în discursul rostit sâmbătă la Conferinţa pentru Securitate de la München.
"Lumea asistă cu uimire la cea mai mare mobilizare de trupe din Europa de la încheierea Războiului Rece, iar evenimentele din aceste zile riscă să perturbe întreaga ordine internaţională", a declarat Ursula von der Leyen, conform publicaţiei Der Spiegel, la Conferinţa pentru Securitate de la München.
Preşedintele Comisiei Europene a condamnat încercările Rusiei de subminare a arhitecturii de securitate a Europei prin presiuni militare exercitate asupra unui stat independent.
Ursula von der Leyen afirmă că Uniunea Europeană se va putea descurca pe termen scurt în situaţia în care Rusia ar opri furnizarea de gaz natural din cauza unui conflict cu Ucraina sau a impunerii de sancţiuni. "Vă pot spune că, în situaţia unei întreruperi totale a gazului de către Rusia, iarna aceasta vom fi în siguranţă", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 150.000 de militari la frontierele Ucrainei pentru o posibilă invazie. Administraţia de la Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, sâmbătă, despre situaţia extrem de tensionată dintre Ucraina şi Rusia.
"Situația, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată, așa cum ați spus. Am constatat în ultimele zile o serie de declarații ale părții ruse care susține că o parte a trupelor din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre au început să se retragă.
Pe de altă parte, constatăm, potrivit informațiilor de specialitate din mediul aliat, că această informație nu se confirmă, dimpotrivă, informațiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezența militară la frontiera cu Ucraina. În același timp, constatăm o mutare interesantă a Federației Ruse, prin solicitarea adresată de către Duma de Stat președintelui Putin de a recunoaște ca entități independente regiunile separatiste din estul Ucrainei.
De asemenea, am putut să constatăm la conferința de presă pe care Președintele Putin a susținut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către Președintele Putin a termenului de 'genocid' cu privire la situația din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziție nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situației de criză", a declarat ministrul Bogdan Aurescu la emisiunea "Be EU", realizată de Sabina Iosub la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu