Ursula von der Leyen: Ucraina este una dintre noi și o dorim în Uniunea Europeană

Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul / Sursă foto: Facebook European Commission
Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul / Sursă foto: Facebook European Commission

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat pentru Euronews, Președintele Comisiei Europene a declarat că își dorește ca Ucraina să fie integrată în Uniunea Europeană, motivând cooperarea foarte strânsă dintre U.E. si Ucraina în ceea ce privește sectorul energetic. 

Deși a afirmat clar că din punctul ei de vedere Ucraina face parte din Europa, președintele Comisiei Europene nu a oferit nicio indicație precisă de timp pentru aderarea Ucrainei cerută sâmbătă de președintele Volodymyr Zelensky.

Avem o cooperare foarte strânsă pe rețeaua energetică, de exemplu(...). Atât de multe subiecte în care lucrăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, de-a lungul timpului, ne aparțin. Ei sunt unul dintre noi și îi dorim să participe. Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană va finanţa achiziţiona şi livrarea arme şi alte echipamente către o ţară atacată. Vom închide spaţiul aerian al Uniunii, pentru ruşi. Aş vrea să fiu cât se poate de clară, spaţiul nostru aerian va fi închis pentru orice fel de avion rusesc, inclusiv pentru cele private deţinute de oligarhi. Vom interzice maşina de presă a Kremlinului, canalele de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu îşi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea în interiorul uniunii noastre.”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Youtube video image

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters. Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV, amintind de acordul de asociere existent intre UE-Ucraina, in care se regăsește si un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, care a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă. Acordul a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia. Totodată, a solicitat Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept. UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări.

Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme iar pe 16 februarie acest an, PE a aprobat un împrumut macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere nevoile de finanţare în 2022, notează Agerpres.

Cehia îl acuză pe Vladimir Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică, Slovenia solicită primirea Ucrainei în UE

Pe de altă parte, premierul Sloveniei, Janez Jansa, este de părere că Uniunea Europeană trebuie să deschidă calea Ucrainei pentru a se integra în clubul comunitar ca membru cu drepturi depline.

UE trebuie să ofere Ucrainei perspectiva de a adera ca membru deplin”, a scris Jansa într-un comunicat de presă publicat pe contul său de Twitter. În numele ţării sale, Jansa a condamnat în comunicat ”acţiunea ilegală” de luni a preşedintelui Putin. Decizia reprezintă ”o încălcare evidentă a dreptului internaţional, precum şi a acordurilor de la Budapesta şi Minsk”, a subliniat politicianul conservator.

În acest context și premierul Slovaciei a criticat dur acțiunile Rusiei asupra civililor din Ucraina, subliniind necesitatea creării unui ambient special pentru aderarea Ucrainei la UE: "Europa funcționează acum într-o noua paradigmă în care Ucrainei ar trebui sa i se ofere o "cale specială" de integrare, a declarat Eduard Heger.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel