Ursula von der Leyen: UE trebuie să dobândească „voință politică” pentru a-și construi propria armată

Ursula von der Leyen: UE trebuie să dobândească „voință politică” pentru a-și construi propria armată / Sursă foto: Facebook Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen: UE trebuie să dobândească „voință politică” pentru a-și construi propria armată / Sursă foto: Facebook Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen a vorbit despre proiectul unei armate europene, pe fondul conflictului încheiat din Afganistan.

Uniunea Europeană trebuie să învețe lecțiile sfârșitului brusc al misiunii conduse de SUA în Afganistan și să dobândească „voința politică” de a-și construi propria forță militară pentru a se deplasa în viitoarele crize, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În discursul său anual privind starea uniunii în Parlamentul European de la Strasbourg, Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a declarat că retragerea misiunii conduse de SUA în Afganistan și prăbușirea ulterioară a administrației președintelui Ashraf Ghani au ridicat întrebări îngrijorătoare.

„În ultimele săptămâni, au avut loc numeroase discuții despre forțele expediționare. De ce tip și de câte avem nevoie: grupuri de luptă sau forțe de intrare în UE”, a spus Von der Leyen. „Fără îndoială, aceasta face parte din dezbatere și cred că va face parte din soluție.”, a continuat aceasta.

Aceasta a spus însă că există o problemă mai „fundamentală” în capitalele Uniunii Europene

„Puteți avea cele mai avansate forțe din lume, dar dacă nu sunteți niciodată pregătiți să le folosiți, la ce folos?” a spus aceasta. „Ceea ce ne-a reținut până acum nu este doar o lipsă de capacitate, este lipsa de voință politică. Și dacă dezvoltăm această voință politică, putem face multe la nivelul UE.”, a spus președinta Comisiei Europene.

Lipsa investițiilor în apărare din partea guvernelor UE și îngrijorarea cu privire la riscul de a submina NATO, deținută în special de statele membre din est ale UE, au fost printre principalele obstacole în calea înființării unei aripi militare europene unite. Cheltuielile administrației publice în cele 27 de state membre ale UE pentru apărare s-au ridicat la 1,2% din PIB în 2019, comparativ cu 3,4% în SUA.

Von der Leyen a declarat că lucrează cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la emiterea unei „noi declarații” privind relațiile UE-NATO până la sfârșitul anului. Șase state membre ale UE nu fac parte din alianța militară - Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Serviciile de informații trebuie să coopereze

Von der Leyen a spus că vor exista crize în care propria forță militară a UE ar trebui să funcționeze independent atât de ONU, cât și de NATO.

„La sol, soldații noștri lucrează cot la cot cu ofițeri de poliție, avocați și medici, cu lucrători umanitari și apărători ai drepturilor omului, cu profesori și ingineri”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Dincolo de adunarea voinței și capacității de a avea soldați în teren, Von der Leyen a spus că serviciile de informații ale UE și alte agenții trebuie să împărtășească informații. De asemenea, ea a sugerat că, pentru a construi sectorul de apărare al UE și pentru a se asigura că echipamentele utilizate de armatele europene sunt „interoperabile”, se poate renunța la TVA la achizițiile de la comercianții locali de arme.

Un summit al liderilor dedicat apărării europene va fi convocat de Von der Leyen și de președintele francez, Emmanuel Macron, în prima jumătate a anului viitor, când Franța deține președinția continuă a UE. "Este timpul ca Europa să treacă la nivelul următor", a spus Von der Leyen, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel