Ursula von der Leyen, vizită crucială în Italia. Meloni: În Lampedusa se joacă viitorul Europei

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În vizită pe Lampedusa, Meloni şi Von der Leyen au făcut apel la solidaritatea europenilor în privinţa migraţiei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au făcut apel duminică pe insula italiană Lampedusa la partenerii europeni ai Italiei să o ajute să gestioneze fluxurile de migraţie din Africa de Nord şi să primească o parte dintre migranţii care traversează Marea Mediterană, relatează AFP. '

Viitorul pe care Europa vrea să şi-l ofere este în joc aici, deoarece viitorul Europei depinde de capacitatea sa de a face faţă marilor provocări', inclusiv imigraţia, a declarat presei Meloni pe Lampedusa, unde zeci de mii de migranţi sosesc în fiecare vară.

Meloni îşi acuză partenerii europeni de lipsă de solidaritate cu Italia, care a primit aproape 130.000 de migranţi pe teritoriul său de la începutul anului.

Von der Leyen a transmis un mesaj asemănător, spunând că 'imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european' şi făcând apel la 'statele membre să primească' pe bază voluntară migranţi debarcaţi în Italia.

Şefa CE a propus, de asemenea, un plan de abordare a situaţiei de urgenţă, inclusiv extinderea mobilizării Frontex pentru combaterea persoanelor care introduc ilegal migranţi, accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala ţară de plecare pe această rută de migraţie, şi consolidarea 'canalelor de imigraţie legală'.

Meloni şi Von der Leyen s-au întâlnit duminică dimineaţă pe această mică insulă mediteraneană aflată sub tensiune, unde mii de migranţi au sosit săptămâna aceasta, relansând dezbaterea spinoasă privind împărţirea responsabilităţilor în cadrul Uniunii Europene.

Locuitori nemulţumiţi de sosirile masive i-au întâmpinat pe oficiali la aeroport, ameninţând să le blocheze deplasarea.

'Ne-am săturat ca insula să fie folosită ca platformă' pentru politicieni fără ca vizitele lor să aibă efecte, i-a spus un pescar premierului italian.

'Facem tot ce putem', a răspuns Meloni, adăugând: 'Ca de obicei, îmi asum personal responsabilitatea'.

Giorgia Meloni şi Ursula von der Leyen au vizitat centrul de primire şi apoi portul în care sunt ancorate zeci de bărci improvizate pe care s-au îmbarcat migranţii.

Tot duminică, Crucea Roşie Italiană (CRI), care gestionează punctul fierbinte din Lampedusa, a declarat că 1.500 de migranţi se află încă în acest loc, care are o capacitate de 400 de persoane, transferul lor în Sicilia şi pe continent neacoperind pe deplin noile sosiri.

Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), care a salvat aproape 500 de migranţi în 11 operaţiuni, sunt direcţionate către porturile italiene majore.

Dar zeci de bărci mici continuă să traverseze Marea Mediterană şi ajung direct în Lampedusa, unde sistemul de gestionare a migranţilor este pe punctul de a se asfixia.

De luni şi până miercuri, aproximativ 8.500 de persoane, mai mult decât întreaga populaţie din Lampedusa, au sosit cu 199 de ambarcaţiuni, conform cifrelor agenţiei ONU pentru migraţie.

Această criză a migraţiei face obiectul unei activităţi diplomatice intense de trei zile. O conferinţă telefonică a reunit sâmbătă miniştrii de interne francez, italian şi german, un reprezentant al preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi pe comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Conferinţa a fost propusă de ministrul francez Gerald Darmanin, care s-a întâlnit deja vineri dimineaţă cu omologii săi italian, Matteo Piantedosi, şi german, Nancy Faeser.

Darmanin va vizita Italia 'în zilele următoare', au convenit sâmbătă Meloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron, promiţând să 'consolideze cooperarea la nivel european (...) pentru a găsi soluţii eficiente, imediate şi pe termen lung la această criză', conform Parisului.

La rândul său, duminică, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că problema imigraţiei se va afla pe ordinea de zi a două summituri programate pentru luna octombrie, iar ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a afirmat că intenţionează să o impună pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU de săptămâna viitoare de la New York.

Situată la mai puţin de 150 km de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre primele puncte de escală pentru migranţii care traversează Marea Mediterană în speranţa de a ajunge în Europa. În fiecare an, în timpul verii, zeci de mii dintre ei navighează pe bărci improvizate.

'Presiunea migratorie sub care se află Italia de la începutul anului este nesustenabilă', a declarat vineri Meloni, care face parte dintr-o coaliţie de dreapta şi extremă dreapta. Un total de peste 127.000 de migranţi au debarcat pe ţărmurile italiene de la începutul anului, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel