Ursula von der Leyen vrea ca Ucraina și Moldova să intre în UE în termen de patru ani

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

UE a dat un indiciu clar că Ucraina și Moldova vor primi acces la bloc în următorii patru ani, pentru a reduce influența Rusiei în Europa de Est și Centrală.

 

În timp ce alte țări precum România și Bulgaria au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE, aderând în 2007, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că viitorul noilor candidați la aderare va fi decis rapid, scrie The Guardian.

„Să așteptăm patru ani și să încercăm să ne imaginăm cum va arăta UE. Vă puteți imagina că Uniunea Europeană va fi fără Ucraina, fără Moldova, fără Balcanii de Vest? Și să lăsăm acele părți ale Europei sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil. Deci direcția de deplasare este clară”, a spus ea la lansarea președinției spaniole a Consiliului UE la Madrid.

Va însemna că restul UE trebuie să înceapă conversațiile care vor decurge din inevitabila extindere, inclusiv bugetele și reforma politicii agricole.

„Acum trebuie să începem să ne gândim cum ne asigurăm că Europa este acasă; că acele țări fac parte din Uniunea Europeană și acestea sunt decizii de principiu pe care trebuie să le luăm, trebuie să discutăm cum va arăta procesul decizional. Trebuie să discutăm cum va fi alocată finanțarea comună pe care o avem, care sunt politicile comune pe care le urmăm”, a spus ea, adăugând că aceste întrebări trebuie abordate „cât mai curând posibil”.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, care a convocat alegeri anticipate naționale pentru sfârșitul lunii iulie, și-a prezentat planurile pentru președinția UE a țării.

El a stabilit patru priorități, inclusiv sprijinul continuu pentru Ucraina și valorificarea a ceea ce Von der Leyen a descris drept „influența globală” a Spaniei pentru a depăși acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

El dorește, de asemenea, să înlăture UE de dependența chineză de materii prime esențiale și să dezvolte reziliența lanțurilor de aprovizionare pentru medicamente noi.

El s-a angajat, de asemenea, să accelereze inițiativele de mutare a aprovizionării cu energie ale UE către surse regenerabile, introducând, în același timp, legi pentru eliminarea micro-plasticelor.

Drepturile pentru muncitori, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost, de asemenea, enumerate ca fiind țintite pentru următoarele șase luni, la fel ca și problema deranjantă a finalizării proiectului de legislație privind migrația agreat de toți membrii blocului, în afara Poloniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel