Frigul se citeşte şi... pe piele.
Este o reacție a pielii la frig care apare în câteva minute după expunerea la temperaturi scăzute, scrie Mayo Clinic. Persoanele cu urticarie rece prezintă simptome foarte diferite. Unii au reacții minore la frig, în timp ce alții au reacții severe. Pentru unele persoane cu această afecțiune, chiar și înotul în apă rece poate duce la o tensiune arterială foarte scăzută, leșin sau șoc.
Urticaria de frig apare cel mai frecvent la adulții tineri. Dacă bănuiești că ai această afecțiune, consultă un medic! Tratamentul include de obicei măsuri preventive, cum ar fi administrarea de antihistaminice și evitarea temperaturilor scăzute și a apei reci, scrie Healthline.
Semnele și simptomele urticariei la rece pot include:
· Roșeață pe zona de piele care a fost expusa la frig
· agravare a reacției pe măsură ce pielea se încălzește
· Umflarea mâinilor în timp ce țineți obiecte reci
· Umflarea buzelor din cauza consumului de alimente sau băuturi reci
Reacțiile severe pot include un răspuns al întregului corp (anafilaxie), care poate provoca leșin, o bătăi accelerate ale inimii, umflarea membrelor sau a trunchiului și șoc anafilactic.
Umflarea limbii și a gâtului, care poate face dificilă respirația este un alt simtom periculos. Simptomele urticariei la frig încep imediat după ce pielea este expusă la o scădere bruscă a temperaturii aerului sau la apă rece. Condițiile umede și cu vânt pot face mai probabilă o apariție a simptomelor. Fiecare episod poate persista aproximativ două ore.
Cele mai grave reacții apar în general la expunerea completă a pielii, cum ar fi înotul în apă rece. O astfel de reacție ar putea duce la pierderea cunoștinței și la înec.
Dacă ai reacții cutanate după expunerea la frig, chiar dacă reacțiile sunt ușoare, medicul te poate ajuta. Solicită îngrijiri de urgență dacă, după expunerea bruscă la frig, ai un răspuns la nivelul întregului corp (anafilaxie) sau dificultăți de respirație.
Vântul puternic, zăpada, orele în şir petrecute în frig la câteva grade sub zero, sunt responsabile pentru apariţia alergiei la frig care se manifestă iniţial prin umflarea părţilor expuse, mâini şi buze (fenomenul se numeşte edem). Din nefericire, edemul se poate extinde în cazuri rare şi la nivelul limbii şi gâtului. Alte simptome care anunţă alergia sunt: mâncărime şi roşeaţă la nivelul pielii. Acestea apar la câteva minute de la contactul cu frigul şi se menţin încă jumătate de oră după ce te afli în siguranţă, la căldură.
Un test simplu, efectuat în cabinetul medicului, îţi va confirma sau infirma acest lucru. Specialistul va aşeza pe antebraţul tău un săculeţ cu gheaţă, pe care îl va menţine timp de 1-4 minute. Dacă, după zece minute, la nivelul pielii apare o umflătură, roşeaţă sau mâncărime, cu siguranţă suferi de alergie la frig.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News