USL, comasarea prezidențialelor cu referendumul privind Constituția

Ponta Antonescu
Ponta Antonescu
Președintele comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat la Antena 3 că referendumul de modificare a Legii Fundamentale ar putea fi programatîntr-un moment de mare interes. Sunt luate în calcul toate posibilitățile, adăuga el, inclusiv comasarea consultării pe Legea Fundamentală cu alegerile prezidențiale.

USL se gândește serios să amâne referendumul programat pentru toamna aceasta. Între palidul interes al populației pentru revizuirea Constituției și reacțiile de nemulțumire pe care le-au stârnit unele amendamente adoptate de comisia condusă de Antonescu, social-liberalii știu că pragul de 50% este aproape imposibil de atins. Președintele Forumului Constituțional, Cristian Pîrvulescu, aprecia la sfârșitul lunii mai că și un prag de 30% ar putea fi prea mare în contextul actual.

”Vom căuta un punct de mare interes, cum ar fi alegerile prezidențiale. Luăm în calcul toate variantele”, spunea Antonescu.

Hotărârea de astăzi, ”o decizie așa, de la CCR”, cum o numește liderul liberalilor, creează un efect de domino prin blocarea implicită a regionalizării. Proiectul, al cărui artizan este premierul Liviu Dragnea, depinde direct de modificarea Constituției, care nu prevede în actuala formulă că unitatea teritorial-administrativă a țării este regiunea.

Crin Antonescu a mai afirmat, miercuri, că USL se va sfătui pe această temă, dar că s-a ajuns la o situație în care nouă oameni decid împotriva a milioane de oameni.

Traian Băsescu a fost duplicitar în chestiunea modificării pragului referendumului, pe care a atacat-o inițial, pentru ca apoi să declare că se va folosi de ea dacă îl poate ajuta în referendumul cerut de el. Strategia președintelui era de a chema lumea la urne pentru referendumul privind parlamentul cu puțin timp înaintea celui privind Constituția. Puțini electori s-ar fi mobilizat de două ori în decurs de câteva săptămâni.

CCR a validat modificarea Legii referendumului cu scăderea pragului la 30%, dar a decis că aceasta se va aplica la un an de la implementare. La fel ca referendumul privind modificarea Legii Fundamentale și acesta, copie după cel din 2009, e greu de crezut că va obține 50%+1. E adevărat că cetățenii nu vor 588 de parlamentari, dar cei mai mulți dintre legislatori sunt ai USL-ului, alianța pe care au ales-o cu peste 55% la alegerile din 9 decembrie. Băsescu ar putea totuși să-și conserve strategia de a preceda un referendum cu altul, încercând să înfigă un ultim cui în roțile USL-ului. Mișcarea ar fi însă în zadar, din moment ce sunt cel puțin 7,4 milioane de oameni care așteaptă nerăbdători să voteze un nou șef de stat, ecou al voinței exprimate în iulie 2012.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel