USL dupa USL

srs_edit2
srs_edit2

O prima etapa cheie s-a incheiat. Cu bine. Ma refer la Congresul care bate in cuie asocierea celor trei partide si necolaborarea cu PDL si Traian Basescu. Urmeaza alegerile locale, unde ar trebui ca PDL sa nu obtina mai mult de 25 la suta. Apoi parlamentarele, la capatul carora USL ar trebui sa detina majoritatea. Pentru a guverna, indiferent de ce doreste Traian Basescu. Si va urma a patra etapa, in care USL isi va exercita puterea. Etapa cea mai grea. Refacand acest traseu, este firesc sa ne punem intrebarea din titlu. Cum va fi USL dupa USL?

Scrisoarea capcana semnata de Presedintele Traian Basescu trebuia rupta. Ceea ce s-a si intamplat. Presedintele, daca a ajuns la concluzia ca este bine sa demisioneze, nu are decat sa o faca. Fara targuieli cu unii sau cu altii. Daca el crede ca mandatul trebuie redus de la cinci la patru ani, nu are decat sa propuna clasei politice aceasta schimbare. Si, eventual, sa o initieze. Fara a se crampona de referendumul pe care l-a fortat. De ce?

Sa ne amintim. O majoritate parlamentara l-a suspendat pe Presedintele Traian Basescu. A fost prima situatie de acest gen din istoria Romaniei. Acelasi Parlament l-a demis pe primul-ministru Emil Boc. Din nou, o situatie fara precedent. Demonizand puterea legislativa, incercand pe toate caile nu numai sa o puna la zid, ci si sa o arunce in derizoriu, Presedintele Traian Basescu a recurs si la initierea a doua referendumuri intr-unul singur. Viciind in mod grav aceasta procedura constitutionala. Spiritul ei este ca, la nevoie, populatia sa decida in mod nemijlocit asupra unei chestiuni de interes national. Cum ar fi, de exemplu, numarul de parlamentari. Sau, ca sa dau un alt exemplu, daca avem sau nu nevoie de Senat. Intrebarile si raspunsurile nu trebuie amestecate. Pentru ca, altfel, se produce confuzie. Vrand sa voteze pentru una, cetateanul se trezeste ca voteaza pentru amandoua. Concret, pentru reducerea numarului de parlamentari exista un consens national. Nu acelasi lucru se intampla in privinta eliminarii Senatului. Recurgand la smecheria de a organiza doua referendumuri intr-unul singur, Presedintele Traian Basescu a viciat vointa electoratului. Dar viciul nu a fost denuntat la timp, cu suficienta vigoare. Ca atare, rezultatul referendumului trebuie pus in opera. Depinde insa cand si cum.

In mod normal, desfiintarea Senatului ar trebui sa fie concomitenta cu trecerea la sistemul de republica parlamentara. Ceea ce inseamna modificarea Constitutiei in asa fel incat, in viitor, presedintele sa aiba mult mai putine prerogative.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel