Deputatul Laurenți Gîdei a vorbit despre modul în care Bruxellesul se raportează la România și PNRR, dar și despre atitudinea demnitarilor noștri în fața oportunității proiectului de țară.
”Avem PNRR, este un contract semnat de statul român. Că la acel moment un alt demnitar reprezenta statul român...”, a deschis subiectul jurnalistul Val Vâlcu, gazda emisiunii.
”Un alt responsabil. Un anti român pot spune, pentru că ceea ce avem în PNRR știți că ne afectează ireversibil”, a precizat Laurențiu Gîdei, deputat PSD.
”Avem pe de-o parte obligația de a elimina discrepanțele din pensii, ceea ce pentru mulți este o veste bună. Lumea este nemulțumită, revoltată chiar de pensia de 15.000, de 17.000 de lei, de ieșirea la pensie la 50 de ani din activități ale gulerelor albe. Să rezolvăm aceste inechități ne obligă PNRR, dar tot PNRR ne obligă să menținem la 9,4% din PIB anvelopa financiară pentru pensii”, a ridicat problema Val Vâlcu.
”Se pare că și cei de la Bruxelles au înțeles imposibilitatea menținerii acestei anvelope și premierul Ciucă a fost la Bruxelles purtând discuții în acest sens. Așteptăm să ieșim și cu o rezoluție scrisă, astfel încât să ni se pemită modificarea PNRR. Fac o paranteză și apoi revin la PNRR. Când vorbim de presiunea mediatică, când vorbim de veniturile din pensii ale unor categorii sociale, e puțin forțată, din punctul meu de vedere, dacă ne gândim la magistrați. Ne dorim o justiție independentă, trebuie să asigurăm venituri decente, mai ales că ei, prin profesia pe care o desfășoară, au foarte multe restricții sociale și practic au o viață închisă, nu socializează la fel ca ceilalți, dar în același timp nu suntem revoltați, dar absolut deloc, de marile salarii din companiile care ne vând electricitate, combustibil. Practic, dacă sunt în privat și fac bani pe spatele nostru, pentru că asta e o realitate nespusă, nu ne deranjează cu nimic bonusurile și salariile de acolo. Ori, între a avea o justiție extrem de clară și extrem de bună pentru poporul român și a avea veniturile acestea din companiile private și, repet, privatul poate face orice, publicul nu reacționează, nu discută, nu este interesat. În schimb, vede că pensia unui magistrat e foarte mare și face comparație cu veniturile lui. Simt tot timpul presiune când discutăm despre veniturile unor categorii socio-profesionale, că tindem să ne întoarcem spre comunism, când voiam să egalizăm veniturile din sistemul de stat, ori acest lucru este imposibil”, a spus Gîdei.
”PNRR a fost scris parcă împotriva românilor și a României. Practic, mi-aduc aminte când era discuția cu PNRR pe care coaliția trecută, USR-PNL, când îl scriau și a fost întors înapoi, să ne reamintim, a fost întors de câteva ori de la Bruxelles, am fost printre ultimele state care l-au semnat. Noi ceream tot timpul să vină cu el în Parlament să discutăm și nu au venit. Să ne amintim acest lucru și să nu uităm pentru că este foarte important. Noi, acum, participăm la această coaliție magnet, cum îmi place mie să o numesc, pentru că suntem un tot unitar, funcționăm pentru România, dar ne întoarcem unii cu fața la ceilalți și clar ne respingem și suntem pe paliere diferite, pentru că viziunea politică este diferită”, a mai afirmat Gîdei în cadrul interviului.
Urmărește emisiunea integrală AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News