Publicitate
USR Bucureşti a depus la Tribunal acţiunea de anulare a hotărârilor CGMB de confirmare a înfiinţării companiilor municipale, incluzând excepţii de neconstituţionalitate în parte şi în tot pe Codul administrativ, au anunţat miercuri reprezentanţii formaţiunii.
USR Bucureşti a depus încă din 12 august plângere prealabilă pe acest subiect, după ce, la finalul lunii iulie, majoritatea PSD, ALDE şi PMP a votat hotărârile de confirmare a înfiinţării companiilor municipale.
"Profitând de noile prevederi ale Codului administrativ, Gabriela Firea a supus la vot proiecte de hotărâre de Consiliu al căror singur scop a fost acela de a legaliza retroactiv companiile şi de a şterge astfel culpa ilegalităţilor comise. Companiile municipale au fost înfiinţate în primii ani de mandat ai Gabrielei Firea şi, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Decizia instanţei a fost dată într-un dosar deschis, iniţiat şi câştigat definitiv de USR. Deşi ar fi trebuit să desfiinţeze companiile, Gabriela Firea a ignorat decizia judecătorească şi, mai mult, a dat companiilor sume de bani considerabile din bugetul Capitalei, fie ca majorări de capital, fie sub formă de împrumut. Primarul Capitalei a mizat pe adoptarea în Parlament a noului Cod administrativ şi s-a prevalat de una dintre prevederile acestuia, potrivit căreia înfiinţarea de companii poate fi decisă cu majoritate simplă, de 50% plus 1, şi nu cu majoritate de două treimi, aşa cum era înainte. Problema companiilor nu este legată doar de modul în care a fost votată înfiinţarea lor. Aşa cum reiese foarte clar din motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, o altă problemă este şi participarea SC Ciclop Service SA în acţionariatul companiilor. Judecătorii au considerat că este o asociere mincinoasă, de faţadă, nu una reală. Practic, Municipalitatea s-a asociat cu ea însăşi pentru înfiinţarea societăţilor, ceea ce este ilegal", precizează USR Bucureşti într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ana Ciceală, consilier municipal USR, a afirmat că au fost depuse aproximativ 9.000 de pagini de documentaţie "care arată un singur lucru: companiile Gabrielei Firea au fost înfiinţate cu încălcarea legii şi ele nu pot fi legalizate retroactiv".
"Nu se poate confirma un act ilegal, chiar dacă legea se schimbă între timp. Singura soluţie firească în cazul companiilor este să fie desfiinţate, iar banii daţi acestora să fie recuperaţi de la cei vinovaţi. Companiile sunt o invenţie nefericită pentru Bucureşti, sunt structuri falimentare al căror singur rol este să căpuşeze banul public şi să ofere posturi bine plătite clientelei PSD. Gabriela Firea trebuie să răspundă politic pentru acest faliment managerial şi edilitar şi trebuie să vină cu bani de acasă pentru a acoperi pierderile făcute de companiile înfiinţate ilegal", a declarat Ana Ciceală, citată în comunicat.
USR Bucureşti susţine că, de la momentul înfiinţării şi până în prezent, municipiul Bucureşti a alocat 2.774.769.600 lei (aproximativ 600 de milioane de euro) din bugetul local pentru finanţarea companiilor municipale, prin împrumuturi şi majorări de capital.
"Această sumă echivalează cu aproximativ 40% din bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2019. Comisia Europeană a fost sesizată cu privire la delegările de gestiune a serviciilor publice, la împrumuturile şi la majorările de capital pe care Consiliul General le-a aprobat în favoarea acestor societăţi. Toate sumele pentru constituirea patrimoniului companiilor, pentru angajarea personalului sau pentru dotarea şi funcţionarea acestora au fost suportate din bani publici, prin alocarea de fonduri din bugetul municipalităţii, sub formă de majorări de capital, împrumuturi şi contracte acordate fără licitaţie publică şi fără justificare reală a oportunităţii. Majorările de capital şi împrumuturile însumează aproximativ 600 de milioane de euro, iar contractele încredinţate de Primărie şi de instituţiile din subordine vor avea o valoare totală de peste 100 de milioane de euro numai în 2019, precizează sursa citată.
Potrivit USR Bucureşti, în ciuda fondurilor generoase puse la dispoziţie de Gabriela Firea, prin CGMB, rezultatele economice ale companiilor municipale sunt dezastruoase.
Nu şi-au atins ţintele privind cifra de afaceri şi cele mai multe dintre ele au înregistrat pierderi considerabile anul trecut. În 2018, companiile înfiinţate ilegal de Gabriela Firea au raportat pierderi totale de 23.523.496 lei. Pentru 2019, 27% din totalul bugetelor celor 18 companii îl reprezintă achiziţiile de terenuri şi imobile. Vor fi cheltuiţi în acest scop nu mai puţin de 465.100.000 lei (aproape 100 de milioane euro), echivalentul celor 400 de autobuze Otokar achiziţionate de PMB sau al celor 130 de autobuze hibrid", se mai arată în comunicatul USR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu