USR a pornit ca o mişcare activistă locală, înfiinţată de Nicuşor Dan, actualul primar general al Capitalei, în urmă cu 14 ani, şi a ajuns să preia şase ministere în Guvernul care ar trebui să conducă ţara pentru următorii patru ani.
Punctul de plecare a fost "Asociaţia Salvaţi Bucureştiul", înfiinţată de Nicuşor Dan, în 2006, ca o reacție la demolarea caselor de patrimoniu de către speculatorii imobiliari, construcția de blocuri înalte de locuințe în cartiere protejate, cât și scăderea suprafețelor spațiilor verzi din București.
În martie 2008, asociația a publicat un raport, ”București, un dezastru urbanistic”, în care se discutau problemele actuale ale Bucureștiului și metode de a se rezolva. În același an, în timpul alegerilor locale, împreună cu alte ONG-uri, asociația a publicat un Pact pentru București, care a fost semnat de toți candidații pentru postul de primar.
Nicușor Dan și-a anunțat candidatura ca independent pentru postul de primar al Bucureștiului în noiembrie 2011 la o cafenea de pe strada Arthur Verona, cu doar câțiva invitați, printre care Theodor Paleologu, istoric și deputat.
Pentru a aduna cele 36.000 semnături necesare pentru candidatură, neavând susținerea niciunui partid, s-a bazat pe o rețea de voluntari organizați prin Facebook. La data de 22 aprilie, 15 formații și muzicieni au cântat pro bono la Arenele Romane pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să strângă semnăturile.
În ciuda faptului că nu a primit nicio susținere din partea partidelor politice, Nicușor Dan a obținut 8,48% din voturi, deși sondajele îl creditaseră cu doar 3 procente. Nicușor Dan nu a primit dreptul de a intra în CGMB (consiliul general al orașului), din cauză că „sistemul actual face aproape imposibilă intrarea unui independent în CGMB, în condițiile în care un candidat într-o astfel de poziție trebuie să obțină de trei ori mai multe voturi decât cele necesare pentru fiecare consilier susținut de un partid”. Într-un interviu din iunie 2012, Nicușor Dan declara că în momentul respectiv nu intenționa să întemeieze un partid, adăugând că ”lupta pentru București abia începe, în momentul ăsta”.
Cu toate astea, pe 1 iunie 2015, Nicușor Dan a anunțat lansarea platformei politice Uniunea Salvați Bucureștiul (USB). În cadrul conferinței de presă a lansării, Nicușor Dan a declarat: ”Vom continua lupta cu administrația publică din București, vom spune de fiecare dată de cheltuirea aberantă a banului public, de ilegalitate, vom vorbi de confortul locuirii sau de lipsa lui și, totodată, vom veni cu viziunea și cu proiectul nostru pentru București. Nu suntem delimitați ideologic. Ce vrem să facem e foarte simplu: sunt niște probleme, vrem să le rezolvăm! Orașul acesta nu are o viziune. Venim să o propunem”.
Obiectivul declarat al USB era câștigarea alegerilor locale din 5 iunie 2016 în București. USB a obținut peste 25% din voturile exprimate însă nu a reușit să câștige niciunul din cele 7 posturi de primar. În august 2016, USB s-a transformat în Uniunea Salvaţi România, partid care a anunţat că va candida la alegerile parlamentare din decembrie. 9% dintre alegători au dat votul pentru USR la acea vreme.
La protestele din primele luni ale anului 2017, membrii USR au participat activ, căpătându-şi porecla de partid #rezist. Membrii USR au protestat chiar şi în şedinţe de plen ale Parlamentului, cu pancarte şi scandări anti PSD, şi chiar au recurs la închiderea în sediul Parlamentului pentru mai multe nopţi până la abrogarea OUG13.
Momentul de vârf din punct de vedere electoral pentru USR este reprezentat, în mod cert, de alegerile europarlamentare din 2019. USR s-a clasat pe locul al treilea în alegeri, la doar 0,1% distanţă faţă de PSD. Au câştigat, atunci, 22,4% dintre voturi şi au trimis, astfel, 8 europarlamentari la Bruxelles.
Pe fondul acestor rezultate, liderul USR de la acea vreme şi copreşedinte al USR PLUS actual, Dan Barna, s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Rezultatul nu a fost, însă, cel dorit. Dan Barna nu a reuşit să intre în turul al doilea, fiind întrecut în cursă de Klaus Iohannis şi de Viorica Dăncilă.
USR-PLUS a trecut de la un partid cunoscut mai degrabă pentru opoziţie, scandări anti-PSD şi pancarte sau muzică în şedinţe de plen, la un partid care primeşte şapte locuri în viitorul Guvern: şase ministere şi un scaun de vicepremier.
"Am găsit cea mai bună soluție pentru a avea o majoritate parlamentară și un Guvern care să aibă și competența și echilibrul și forța de reprezentare a celor trei forțe... Portofoliile asumate de USR PLUS sunt Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării Inovării și... Digitalizării. De asemenea, ministerul Economiei cu partea de antreprenoriat IMM-uri. Acestea sunt cele șase portofolii.", a declarat Dan Barna la finalul negocierilor de la Vila Lac.
6 din 18 ministere. O treime, pentru un partid care a însumat doar 15 procente la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu partidul condus de Dan Barna şi de Dacian Cioloş până în 2024, când sunt programate următoarele rânduri de alegeri, dar şi ce fel de politică vor promova. Pentru că acum nu mai sunt în opoziţie şi nu mai pot ridica pancarte în plen, acum trebuie să guverneze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu