Deputatul USR Tudor Benga, a declarat că Legea de finanţare a partidelor politice se va modifica în procent de peste 50% faţă de legea actuală, un nou proiect de lege fiind transmis la Senat, existând posibilitatea ca anul viitor legea să fie adoptată în Parlament.
Ca şi iniţiator al legii de finanţare a partidelor politice pot să vă spun că sunt trei schimbări mari, cumva de filosofie. În primul rând vrem să curăţăm, să reducem plafoanele de finanţare şi să punem micul donator în centrul procesului de donaţie. Din punctul acesta de vedere se reduc plafoanele de donaţii, dar se crează şi un plafon de anonimitate privind salariul minim pentru care un cetăţean care vrea să doneze să nu aibă frică de consecinţe. Mai mult decât atât, cerem ca toate donaţiile de peste un salariu să fie publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), astfel ca fiecare cetăţean să vadă despre ce este vorba. Creăm contextul pentru încurajarea democraţiei locale a micilor partide şi a creşterii cumva a participării politice de la firul ierbii, a explicat deputatul USR.
Tudor Benga a afirmat că o altă modificare în lege se referă la schimbarea algoritmului de alocare între partidele mari şi partidele mici. Va fi redus plafonul cu care se intră acum la finanţare când este nevoie de 50 de aleşi locali pentru a putea primi finanţare publică, iar prin noua lege se va reduce la un singur ales local. De asemenea, o altă modificare se referă la schimbarea raportului în care se acordă subvenţia. Dacă până acum era 75% în funcţie de alegerile parlamentare şi 25% pentru alegerile locale, o schimbăm la 50% în funcţie de alegerile parlamentare, pentru a da o şansă şi partidelor mici din comunităţi să primească fonduri publice şi să crească. O a treia modificare ar fi crearea unui instrument important de curăţare a clasei politice, care este folosit şi în Spania, şi anume, posibilitatea AEP-ului să suspende subvenţia acelor partide care au în structurile de conducere persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau pentru infracţiuni electorale, a subliniat Benga.
Sursa citată a afirmat că acestea ar fi cele mai importante modificări prin care crede că se poate deschide competiţia politică şi se poate curăţa clasa politică. El a punctat faptul că noul proiect de lege schimbă în proporţie de peste 50% actuala lege, schimbându-se în puncte esenţiale modul în care se alocă subvenţia, modul de efectuare a cheltuielilor de campanie şi altele. Proiectul de lege a intrat săptămâna trecută la Senat şi va intra în circuitul legislativ la începutul sesiunii parlamentare viitoare urmându-şi circuitul. Întrebat dacă este posibil ca anul viitor legea să fie votată, Tudor Benga a răspuns că are posibilitate să parcurgă tot circuitul într-o sesiune parlamentară fără probleme, şi anul viitor să poată fi aplicată.
VEZI ȘI: Autostrăzi România. Mesaj tranșant din partea lui Chichirău: ATÂT COSTĂ!
VEZI ȘI: Eliminare Iordache și Dragnea din Camera Deputaților. Chichirău: Acesta a fost interesul său! video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu