Faptul că Uniunea Salvați România a depus plângere penală la DNA împotriva președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals, este o greșeală strategică. În general, este eronat ca o putere să apeleze la o altă putere pentru a-și rezolva conflictele din interior.
Moda aceasta a început-o alianța Dreptate și Adevăr (D.A.) care făcea plângeri penale împotriva puterii de pe vremea Guvernului Năstase. Apoi au folosit-o, în special, oamenii lui Traian Băsescu din PD. Problema este că acest lucru arată că nu mai contezi, ca forță politică, și ai nevoie de alții pentru a-ți rezolva chestiunile interne. O plângere penală poate fi făcută de orice cetățean. Votanții nu îi trimit pe politicieni în Parlament pentru a face plângeri penale despre problemele ce țin practic de activitatea lor.
Mai este un motiv pentru care USR a acționat greșit în cazul Liviu Dragnea. Uniunea Salvați România este atacată pe motiv că este un 'partid creat de sistem', iar plângerea penală pe care a făcut-o dă practic apă la moară celor care susțin acest lucru. Plângerea penală putea fi făcută de doi-trei cetățeni, de un ONG care se ocupă de statul de drept, dar nu de un partid. Aceste diferende trebuie rezolvate în interiorul sistemului politic, nu să se apeleze la ajutor din exterior. Riscul pentru USR este să ajungă la voturile Monicăi Macovei care reclama tot ce se putea.
Lovitură politică
În plus, mișcarea USR de la DNA îi permite lui Liviu Dragnea să invoce că este lovitură politică, lucru pe care nu îl mai putea face dacă plângerea penală era făcută de simpli cetățeni, consideră jurnalistul Val Vâlcu. În plus, după cum spunea profesorul Cristian Pîrvulescu, astfel de diferende trebuie rezolvate în sistemul politic. Apelul des la alte instituții decredibilizează Parlamentul și îl slăbește de putere.
[citeste si]
USR a depus vineri o plângere penală la DNA împotriva lui Liviu Dragnea, a anunțat deputatul Ionuț Moșteanu, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.
"Liviu Dragnea a semnat o decizie și a trimis-o la Monitorul Oficial, decizia de convocare a Camerei Deputaților, luni, fără a avea decizia Biroului permanent al Camerei. Biroul permanent a trebuit să se întâlnească abia marți, la ora 11,00, însă chiar Liviu Dragnea a lipsit de la această convocare a Biroului permanent, dânsul și ceilalți colegi, așa că ședința nu a avut cvorum și, din punctul nostru de vedere, considerăm acest lucru un abuz în serviciu", a explicat Ionuț Moșteanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News