Val Vâlcu a vorbit despre propunerea pe care o lansează USR, prin Dan Barna, de a elimina adresa de pe cărțile de identitate.
Val Vâlcu subliniază că bineînțeles că sunt și efecte electorale la alegeri precum cele locale sau cele parlamentare. ”Nu te poate identifica unitatea administrativ teritorială (UAT), deci are importanță pentru votul la alegerile locale și la alegerile parlamentare, unde mandatele sunt repartizate pe circumscripții” a atras atenția Val Vâlcu.
”Dacă nu ești identificat într-o bază de date ca arondat unui UAT, atunci trebuie să ai carte de alegător. Prin urmare, ne-am complica cu o birocrație inutilă” a continuat Val Vâlcu. ”În ideea simplificării, complicăm lucrurile. A mai fost o încercare asemănătoare, pentru a se înscrie oamenii la alegeri, pentru a vedea numărul celor înscriși și alocarea formularelor adecvate, pentru calcularea procentului, etc. Atunci s-a vehiculat ideea în vederea înscrierii la alegeri. Altă variantă era să ai carte de alegător, a fost și încercată în mandatul CDR-ului, când s-au și tipărit cărți de alegător” a spus jurnalistul, subliniind că se creează, în orice situație, o procedură birocratică suplimentară.
El a ridicat și un semn de întrebare: ”De ce? Asta nu explică domnul Barna, ce are actualul sistem, de ce să-l schimbăm? De dragul schimbării?”.
”În marea majoritatea a țărilor, domiciliul nu este o componentă a identității persoanei. Asta vrem și noi, să nu mai fie condiționată existența domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate. Elementele definitorii ale identității să nu mai cuprindă domiciliul.” a spus Dan Barna, despre propunerea USR ca pe cărțile de identitate să nu mai apară domiciliul.
”Că are și un efect sau poate avea și un efect electoral, asta urmează dă vedem în reglementare. Primăria are domiciliul, nu dispare.” a spus, în continuare, liderul USR, care a continuat: ”în momentul în care depui documentele pentru buletin, să nu mai fie necesară dovada adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cea pe care o ai înregistrată în documentele autorităților locale”. ”E o dezbatere mai veche pe acest subiect, vom propune în coaliție, discuția devine actuală în contextul noului format al cărții de identitate” a explicat Dan Barna.
VEZI AICI ce spune sociologul Alfred Bulai despre scopul electoral al schimbării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News