Numele făcute publice de Ministerul Justiţiei sunt ale persoanelor care au avut acces în arhiva SIPA în baza legii şi 'în exercitarea funcţiilor pe care le aveau în momentul respectiv', a afirmat purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.
'Constatăm menţinerea activă în spaţiul public a acestui subiect vechi de 10 ani pentru România. Observăm din lista făcută public astăzi de Ministerul Justiţiei că sunt practic persoanele care au avut acces în arhivă tocmai în baza legii şi în baza ordinelor primite din cadrul Ministerului Justiţiei, deci cumva în exercitarea funcţiilor pe care le aveau în momentul respectiv. Dincolo de aceasta, ca element general, problema reală pe care o avem este cum a putut să existe o asemenea arhivă, deci cine a creat-o iniţial. Existenţa ei este un semn de întrebare despre ce fel de democraţie am avut noi imediat după Revoluţie', a declarat pentru Agerpres Barna.
În opinia sa, faptul că această arhivă a fost închisă este un lucru foarte bun şi este de părere că dosarele din arhiva SIPA trebuie să fie preluate fie de Arhivele Naţionale, fie 'de o structură gen CNSAS'.
'Faptul că a fost închisă evident că a fost un lucru foarte bun pentru noi. Este un cartof fierbinte pe care îl avem şi care, în opinia noastră, ar trebui preluat fie de Arhivele Naţionale, fie de o structură gen CNSAS, în momentul în care se va crea o astfel de legislaţie, pentru că miza acestei arhive este una politică şi tocmai de aceea noi considerăm că nu ar trebui să existe un control politic asupra ei la niciun moment, nici acum, nici în viitor', a conchis purtătorul de cuvânt al USR.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News