Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a vorbit marți, la DC News TV, despre proiectul Romexpo.
"Aveți un proiect de excepție, zic eu, în București, la Romexpo. O investiție de trei miliarde de euro. Am văzut în presă - întâi s-a dat, apoi s-a luat... Numai să nu se facă. (...) Stația de metrou e aproape. Între timp, s-au făcut niște blocuri luxoase, înalte, plus un zgârie-nori de zeci de etaje, e deja în construcție. De ce nu vă lasă și pe dumneavoastră să completați zona?", a fost întrebarea lansată de Bogdan Chirieac la DC News TV.
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a explicat că "noi am avut o problemă legată de teren - o problemă istorică, pe care încercăm legislativ să o rezolvăm."
"Poate mulți nu știu, dar terenul pe care se află Romexpo este la Camera de Comerț a României din 1960. Avem chiar hârtiile lui Chivu Stoica din acea vreme. Nu în ultimul rând, tot ce este deasupra acestui teren, USR îl consideră gazon, este proprietate privată. Dânșii vorbesc de o valorificare așa, adică vine cineva, îți ia terenul de sub casă și îl vinde. Nu știu în ce legislație au văzut dânșii așa ceva! Probabil în bolșevismul anilor 50. În altă parte, istoric, nu l-am găsit.", a continuat Mihai Daraban.
Un lucru este foarte clar pentru CCIR: "Terenul este al nostru încă 33 de ani." "Noi vrem, prin această modificare legislativă, să-l facem bancabil pentru retragerea finanțelor din afară. Nici sistemul bancar românesc nu poate susține genul acesta de proiect.", a mai spus Daraban la DC News TV.
"O investiție privată de trei miliarde de euro să știți că e bine primită oriunde vreți dumneavoastră. Și la New York, și la Berlin. Oriunde! Nu vă faceți de rușine!", a remarcat Bogdan Chirieac.
Există și studii făcute de o companie "credibilă la nivel internațional" și care "spune foarte clar că în primul an sunt 350 de milioane de euro beneficii din taxe, impozite pe teren, clădiri și forță de muncă. Până la urmă, pe acea platformă vorbim de 32.000 de locuri de muncă."
Întrebat cine se opune, Mihai Daraban a răspuns că "USR, prin toate posibilitățile și chichițele legale. Dacă stați la discuție cu dânșii, din *stat, capital de stat, unde e statul* nu te scot."
"Eu știu, din experiența internațională, că atunci când te pretinzi că ești de dreapta, trebuie să creezi cadrul specific pentru ca business-ul să se dezvolte prin orice mijloace.", a adăugat el.
Mihai Daraban a ținut să atragă atenția asupra faptului că "noi ce vrem să facem aici nu are legătură nici cu mall-ul, nici cu vândutul de apartamente. Va fi o zonă de office. Eventual, cel mult un hotel. Va fi o zonă comercială care probabil va concura la cel mai mic mall din București - galerii, probabil. La noi va fi mai mult zonă de entertainment. Acvariu comparabil cu cel de la Dubai Mall, cine știe... Muzeul Brâncuși, Muzeul Monetăriei, zonă de alimentație și celebrele clădiri de birouri."
"Oricum, de acum trei ani s-a votat că pe acea zonă nu vor fi apartamente de locuit. Nici legea actuală nu ne lasă să construim apartamente.", a afirmat Daraban.
"Statul trebuie să nu blocheze... ceea ce e imposibil! Trebuie ieșit din paradigma asta a vândutului terenului la metru pătrat. Domnul Năsui spunea că vindem terenul de la Romexpo să creștem pensiile. Bun, cât timp le crești cu terenul de la Romexpo? Jumătate de an? Un sfert de an? Numai aberații, nimic constructiv! În loc ca statul să lasă business-ul să meargă de la sine... Ba chiar, dacă poți să-l ajuți...", a mai spus președintele CCIR la DC News TV.
Întrebat dacă Primăria Capitalei îi ajută, Daraban a răspuns că "n-am ajuns până acolo. Noi avem un PUZ făcut de Romexpo, suntem într-un stadiu foarte avansat." "Rămâne de văzut."
"Nu există dialog. Am colegi care au firme și în domeniul energiei, și în domeniul construcțiilor... Nu există dialog! Eu le-aș putea pune la masă oameni din toate domeniile de activitate.", a conchis Mihai Daraban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu