USR și-a stabilit strategia în cazul Cîțu. Două linii de atac

foto gov.ro/ Stelian Ion, criticat din UDMR
foto gov.ro/ Stelian Ion, criticat din UDMR

Deputatul Ștefan Pălărie a anunțat, după izbucnirea scandalului ”Cîțu, condamnare penală în SUA”, că USR-PLUS va lua o decizie în ceea ce privește susținerea premierului, în cel mult 24 de ore. Campaniile electorale susținute de USR-PLUS de la înființare până la momentul în care au ajuns la guvernare au avut ca pilon central lozinca ”Fără penali în funcții publice”.

Surse apropiate grupurilor de decizie din USR-PLUS au confirmat pentru DCNews că progresiștii NU-i vor retrage sprijinul premierului Cîțu și nici nu-i vor cere demisia.

Scenariul pare plauzibil fiindcă perturbarea echilibrului de putere din arcul guvernamental, prin demisia premierului (și imposibilitatea lansării unei alte candidaturi la șefia PNL, după 10 august), poate afecta și USR-PLUS. Un nou premier, noi negocieri pentru ministere, eventual o altă configurație parlamentară ar afecta nu doar pozițiile miniștrilor progresiști, ci și situația din interiorul partidului, în care se vor desfășura alegeri interne în octombrie.

În perspectiva unei noi structuri guvernamentale, USR-PLUS s-ar putea teme că ar pierde Ministerul Proiectelor Europene și controlul fondurilor din PNRR, din care o parte consistentă urmează a fi dirijată către sectorul ong, de unde vin majoritatea liderilor partidului. 

Pe de altă parte, atât USR-ului cât și UDMR-ului le convine situația în care Cîțu, vulnerabilizat, depinde de bunăvoința aliaților de guvernare și poate fi mai ușor negociat cu un premier mult slăbit în urma acestui scandal.

În cele 24 de ore de reflexie, liderii progresiști au evaluat și reacția propriului electorat la vestea că premierul a ascuns incidentul din Statele Unite și consideră că nu este în pericol susținerea USR-PLUS, pe motiv că ar fi renunțat la campania ”Fără penali”.

În cursul serii și în zilele următoare, comunicatorii partidului vor urma două linii de atac.

Pe de o parte, va fi invocată responsabilitatea față de programul de guvernare și nevoia de stabilitate politică în momentul negocierii PNRR, dar și al lansării unor alte reforme. Criza declanșată de o eventuală demisie/demitere a premierului ar crea haos pe scena politică și ar duce la o pierdere de timp și blocaje în administrație, întârziind proiectele USR-PLUS. Această perspectivă pragmatică, punând pe primul plan imperativele economice și sociale ale momentului, va fi dublată de perspectiva morală, ce vizează minimalizarea faptei comise de premier (era tânăr, cine nu greșește? legile din SUA sunt diferite de cele europene, ar trebui realizate măsurile, fapta s-a prescris, a fost deja pedepsit în State etc).

Însă, pentru a nu pierde electoratul dur, USR-PLUS va permite unor ”dizidenți” să exprime poziții critice, pe linia mesajului Fără penali, denunțând atât gestul în sine, cât și faptul că Florin Cîțu și-a ascuns trecutul penal la intrarea în politică și mai ales la numirea în funcție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel