Imperiul austro-ungar a fost ”judecat pentru crimă” la Alba Iulia. Află cine sunt politicienii care au luat parte la acest proces.
În data de 2 noiembrie, la Alba Iulia, primarul USR din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar și președintele AUR Deva, Tiberiu Bârstan, alături de Daniela Petronela Anca și Letiția Aman, membru AUR Caraș-Severin, au început un proces „simbolic” deschis împotriva Imperiului Austro-ungar pentru crimele comise asupra revoluționarilor din Apuseni, Horea, Cloșca și Crișan.
Laurean Stănchescu, scriitor, jurnalist și istoric literar, este cel care a deschis procesul simbolic. Pleșa, Funar, Bârstan, Anca și Letiția au alcătuit juriul, iar la acest proces au fost prezenți și martori care se asigurau că monitorizează momentul istoric.
Stănchescu a lansat acuzațiile prezentând și dovezi. Grefierul, un fost candidat la PMP la Primăria Alba Iulia, a fost cel care plimba microfonul de la un vorbitor la altul. Laurean Stănchescu a explicat cum a obținut dovezile.
„Am aici documentele de la Franz Joseph din arhiva imperială și din Arhiva Academiei Maghiare din Budapesta. Am intrat eu cum știu să intru în arhivele imperiale asta este meseria mea de istoric literar”, a spus acesta. Documentele din arhivă erau hârtii trase la imprimantă.
Ce acuzații au adus Imperiului Austro-ungar
Delu de la AUR a fost cel care a citit rechizitoriul.
”Românii, cei mai vechi locuitori ai pământului”, a spus el, ”vechime daco-romană neîntreruptă”, a continuat.
Acuzațiile nu au fost clare, însă par a fi legate de execuția revoluționarilor în Apuseni.
Stănchescu a spus că acest proces și toate documentele prezentate vor ajunge la Parlamentul austriac, ba chiar l-a invitat pe primarul Pleșa să meargă împreună la Viena, pe 28 februarie, pentru a duce dovezile.
„Sentința dictată la ureche”
După mai multe discursuri a urmat și sentința pe care Stănchescu i-a dictat-o la ureche lui Tibi.
”Este condamnat pentru toate atrocitățile făcute aici. Condamnarea de astăzi este bine venită, nu este doar o condamnare simbolică, ci una cu gravitație politică și istorică”, a spus Stănchescu.
După „sentință” fostul primar din Cluj, Funar, a luat microfonul. El a spus că anumite statui din țară, ale unor figuri istorice care au făcut crime împotriva românilor, ar trebui interzise.
„Împăratul Traian a asistat personal la ștergerea de pe suprafața pământului a primei capitale de Planeta Pământ, Sarmisegetussa, care s-a aflat lângă Hațeg, pe o suprafață de 400 de hectare.
Sub această capitală, în care intrau cel puțin 100.000 de luptători, a fost construit și se află acolo primul oraș subteran de pe planeta Pământ.
Din orașul subteran pleacă tuneluri în țară și în lume”, a spus fostul primar, potrivit Alba24.
Vedeți mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci