USR solicită de urgență PSD și PNL să deblocheze inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, pentru a putea organiza referendumul național „Fără penali” pe 24 noiembrie, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale.
Publicitate
Decizia a fost luată marți seara, în unanimitate, la propunerea președintei USR, Elena Lasconi. Inițiativa interzice persoanelor condamnate penal definitiv să ocupe funcții publice. Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a subliniat necesitatea votării inițiativei pe 24 octombrie, menționând că interdicția ar trebui să fie inclusă în Constituție pentru a asigura respectarea voinței românilor și a preveni posibile modificări legislative viitoare.
„USR cere PSD și PNL să deblocheze, de urgență, în Senat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, astfel încât referendumul național pentru „Fără penali” să poată fi organizat pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. O decizie în acest sens a fost luată marți seara, la propunerea președintei USR, Elena Lasconi, într-o ședință a Comitetului Politic al USR, cu unanimitate de voturi. Reamintim, inițiativa stabilește că o persoană condamnată penal definitiv nu poate fi aleasă într-o funcție publică.
„Cerem PSD, PNL și UDMR să voteze săptămâna viitoare inițiativa susținută de peste 1 milion de români. Ea trebuie votată pe 24 octombrie astfel încât pe 24 noiembrie să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, iar voința românilor să fie respectată. Știm că, după demersurile USR de ani de zile, au fost adoptate în Parlament legi prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dar, la ce vedem că se întâmplă cu democrația, nu putem fi siguri că la anul sau peste doi ani, când i se mai umflă capul vreunui lider politic, nu o să schimbe legea. De aceea, trebuie ca interdicția să fie în Constituție și să modificăm Legea fundamentală în acord cu voința românilor”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.", a transmis USR.
Potrivit comunicatului, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, adoptată de Camera Deputaților în iulie 2020, este blocată în Senat, unde a primit un raport preliminar de aprobat de la Comisia pentru constituționalitate. Aceasta mai trebuie să obțină aprobarea Comisiei juridice, controlată de PNL, care are majoritatea alături de PSD. Inițiativa propune interzicerea alegerii în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni intenționate.
„Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției a fost adoptată de Camera Deputaților în iulie 2020 și, de atunci, este blocată în Senat.
Inițiativa a primit un raport preliminar de aprobare de la Comisia pentru constituționalitate condusă de senatoarea USR Simona Spătaru, dar trebuie să primească și din partea Comisiei juridice, condusă de PNL și în care coaliția PSD-PNL deține majoritatea.
Inițiativa prevede introducerea în Constituției a unui nou alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”, a transmis USR în comunicatul de presă.
USR a aprobat candidatura fostului primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, la Senat, în contextul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea anumitor persoane. Parchetul a deschis ancheta după ce Agenția Naționala de Integritate a făcut o sesizare în noiembrie 2022, însă Clotilde Armand a respins acuzațiile. De asemenea, USR a stabilit o regulă conform căreia orice membru condamnat penal pentru o infracțiune intenționată va fi exclus din partid, în cazul în care nu demisionează din USR și din orice funcție publică.
USR București anunță sprijinul ferm pentru primarul Nicușor Dan și susține inițiativa referendumului care vizează extinderea atribuțiilor administrative ale Primarului General al Capitalei și ale Consiliului General.
„USR a fost alături de Nicușor Dan timp de patru ani în Consiliul General al Municipiului București și îl sprijinim în continuare în toate demersurile sale. Este primarul care a câștigat pentru a doua oară consecutiv încrederea bucureștenilor, iar acum este momentul pentru reforme structurale necesare pentru viitorul Capitalei”, a declarat Vlad Voiculescu, președintele USR București.
În acest moment, Bucureștiul se confruntă cu o fragmentare a administrației, în care fiecare sector funcționează ca un stat în stat, fapt evidențiat și în ultimele zile. „Dacă PSD-ul va controla întreaga putere, România riscă să devină un stat mafiot. Este esențial ca Bucureștiul să fie condus unitar, fără conflicte de competență între Primăria Generală și primăriile de sector”, a adăugat preşedintele USR Bucureşti.
Referendumul reprezintă primul pas către o reformă mai amplă, care va aduce beneficii concrete bucureștenilor: autorizațiile de construire să fie emise doar de Primăria Capitalei, pentru o mai bună coordonare urbanistică, iar repartizarea fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector să fie gestionată de Consiliul General, asigurând o alocare echitabilă și eficientă a resurselor.
„Consultarea directă a bucureștenilor este crucială. Prin acest referendum și reformele propuse, ne dorim să eliminăm conflictele de competență și să construim o administrație locală unică. Astfel, Bucureștiul va avea parte de o dezvoltare unitară și finanțarea proiectelor esențiale pentru Capitală va deveni o prioritate”, a concluzionat Vlad Voiculescu.
USR București face un apel către toate partidele politice să susțină declanșarea acestui referendum și să sprijine reformarea administrației locale pentru un București modern și bine administrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu