Usturoiul de Râmnicelu a fost reabilitat şi va intra pe piaţă

Usturoiul de Râmnicelu, supranumit usturoiul românesc, cunoscut pentru calităţile sale gustative şi medicinale, a fost reabilitat anul acesta de specialiştii Staţiunii de cercetări legumicole din Buzău şi urmează ca anul viitor să fie omologat şi să intre în producţia de serie. 

"Celebrul soi de usturoi românesc de Râmnicelu, cunoscut pentru calităţile sale gustative, dar şi medicinale, a trecut anul acesta toate testele, anul viitor va fi în anul doi de testare şi va fi trimis la omologare în vederea recunoaşterii sale oficiale ca plantă de cultură", a declarat pentru Agerpres iniţiatorul acestui proiect, cercetătorul Costel Vânătoru. 

Această realizare a cercetătorilor are o dublă semnificaţie

"Pe de o parte, prin înscrierea în Catalogul oficial al plantelor de cultură din România, producătorii vor beneficia în premieră de subvenţii agricole, iar, pe de altă parte, odată cu relansarea în producţia de serie, de la 20-30 de hectare cultivate în prezent se poate ajunge la câteva sute de hectare, importurile de produse similare, de regulă de proastă calitate, vor fi limitate", a spus cercetătorul. Membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, profesorul Costel Vânătoru consideră că soiul respectiv de usturoi "poate ajunge cu uşurinţă la export". 

"Graţie unui cultivator din Râmnicelu, acest soi românesc de usturoi a fost solicitat de un cunoscut supermarket şi, totodată, staţiunea de la Buzău va putea oferi de anul viitor orice cantitate de sămânţă certificată, pentru că acest soi de excepţie va fi bine primit şi pe mesele consumatorilor din alte ţări", a menţionat Vânătoru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel