Acesta este mesajul care reiese dintr-un studiu realizat de cercetători de la departamentul de sănătate publică al Universității din Oxford și de la Institutul de Cercetare a Cancerului (IARC) din Lyon.
Publicitate
Utilizarea telefoanelor mobile nu provoacă cancer însă se recomandă prudență în continuare.
Dovezile științifice care se adună progresiv par liniștitoare. Utilizarea „normală” a telefonului mobil nu ar crește riscul de a dezvolta o tumoră pe creier. Nici măcar după apariția 5G, tehnologia de nouă generație pentru comunicații mobile care garantează o transmisie a semnalului mai rapidă și de mai bună calitate.
Acesta este mesajul care reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii departamentului de sănătate publică al Universității din Oxford și al Institutului de Cercetare a Cancerului (IARC) din Lyon, publicat în „Journal of the National Cancer Institute”.
În această ultimă lucrare, epidemiologii au implicat peste 1,3 milioane de femei britanice născute între 1935 și 1950. Toate, în 2001, au fost rugate să ofere informații despre utilizarea telefonului mobil.
Cu aceste informații și cu cele referitoare la orice diagnostic de tumori cerebrale și decese cauzate de acestea, cercetătorii au evaluat posibila variație a riscului legată de frecvența de utilizare a smartphone-ului.
În cei paisprezece ani de urmărire, 3.268 de femei (0,42% din total) au dezvoltat un gliom, un neurom acustic, un meningiom, o tumoare a glandei pituitare sau oculare. Totuși, constatarea bolii nu a fost legată de utilizarea sau nu a telefonului mobil, având în vedere trei valori: utilizarea zilnică, cel puțin douăzeci de minute pe săptămână sau pe o perioadă de zece ani.
Potrivit lui Joachim Schuz, epidemiolog IARC, „tehnologiile mobile se îmbunătățesc continuu: acest lucru permite celor mai recente dispozitive să emită mai puține frecvențe radio”. Îndemnul la prudență rămâne însă, „având în vedere lipsa de dovezi cu privire la cei care folosesc mai masiv aceste dispozitive”.
În fața acestui scenariu, comunitatea științifică continuă să fie în mare măsură dedicată precauției. În 2019, problema carcinogenității frecvențelor radio a fost abordată într-un articol publicat în „Epidemiology & Prevention”, jurnalul Asociației Italiene de Epidemiologie, potrivit Rai News.
A fost recomandată multă prudență, chiar și în acest caz. Printre principalele limitări ale tuturor cercetărilor efectuate până acum, se numără incapacitatea de a prezice nivelurile frecvențelor radio asociate cu 5G, actualizările tehnologice continue și dificultățile în studierea expunerii la telefoanele mobile.
De aici și invitația de a „utiliza pe cât posibil telefoanele mobile cu căști sau hands-free”, de a „evita să le ținem pe noptieră toată noaptea” și „încercați să le folosiți în locurile unde semnalul este cel mai scăzut”.
De asemenea, trebuie să avem în vedere impactul frecvențelor radio asupra copiilor, care se familiarizează din ce în ce mai mult cu tehnologia. Un alt studiu, realizat în 14 țări europene pe tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani și publicat în ultimele săptămâni în revista Environment International, a investigat corelația dintre utilizarea dispozitivelor tehnologice și riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Răspuns negativ, și în acest caz.
Acestea fiind spuse, invitația la prudență rămâne vie. Și mai presus de toate, recomandarea medicilor pediatri, care invită părinții să nu pună niciodată un smartphone în mâinile unui copil înainte de a împlini vârsta de doi ani. Din diverse motive, inclusiv cele legate de expunerea la frecvențe radio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu