Mai multe persoane au avut nevoie de spitalizare după ce au utilizat varianta contrafăcută a medicamentului Ozempic, făcut celebru pe social media ca ”ajutor” pentru pierderea în greutate.
Mai multe persoane din Austria au avut nevoie de spitalizare după ce au utilizat o versiune contrafăcută a medicamentului pentru diabet Ozempic, potrivit Biroului Federal pentru Siguranța în Sănătate (BFSS), relatează Reuters.
Pacienții au fost raportați că au suferit hipoglicemie și convulsii, efecte secundare grave care indică faptul că produsul conținea insulină în loc de ingredientul activ al Ozempic, semaglutid, a declarat BFSS într-un avertisment emis luni.
Aceste cazuri ar fi putut duce la deces ”în lipsa unui tratament medical imediat”, a indicat Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Viena, scrie Agerpres.
Anterior, era cunoscut un singur caz, cel al unei femei în vârstă de 31 de ani din Salzburg care a utilizat o versiune presupus contrafăcută a medicamentului Ozempic şi ulterior a necesitat îngrijiri medicale, având efecte adverse grave.
Conform avocaţilor săi, femeia obţinuse produsul ca medicament pentru pierderea în greutate de la un chirurg plastician din Salzburg.
Potrivit Biroului Federal de Investigaţii Criminale, persoanele din această ţară care au fost afectate până în prezent au obţinut produsele contrafăcute de la un medic din Austria.
Cazurile au fost asociate cu un anumit lot, iar anchetatorii au avertizat asupra faptului că alte stilouri injectoare din acelaşi lot s-ar putea afla încă în circulaţie sau în stoc la alţi medici.
Autoritatea europeană pentru medicamente (EMA) a avertizat încă de săptămâna trecută cu privire la stilouri pre-umplute etichetate în mod fals ca medicament pentru diabet.
Potrivit raportului, stilourile injectoare cu etichete în limba germană ”provin de la angrosiști din Austria și Germania”.
De asemenea, Novo Nordisk a semnalat o creștere a versiunilor contrafăcute ale lui Ozempic, precum și a medicamentului său pentru pierderea în greutate, Wegovy, disponibile online.
Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Viena a declarat că există modalităţi simple pentru a face diferenţa dintre produsul contrafăcut şi cel autentic.
Conform raportului, produsele contrafăcute au o culoare albastră mai închisă şi prezintă o fereastră de vizualizare complet transparentă în locul uneia gri. Astfel, la produsul falsificat, inelul de reglare a dozei se poate extinde, nu şi în cazul produsului original. Produsele contrafăcute au ace de 4 milimetri lungime, iar cele autentice, de 6 milimetri.
Loturile de Ozempic falsificate prezintă la scanare numere de serie inactive, fapt care a declanşat alerta. Medicamentul antidiabetic injectabil Ozempic este foarte popular pe reţele sociale pentru proprietăţile sale de reducere a greutăţii corporale, nefiind însă indicat din punct de vedere medical în acest scop.
Ozempic este recomandat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat și se administrează o dată pe săptămână, prin injectare, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice, în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat, potrivit ANMDMR.
De altfel, specialiștii au tras un puternic semnal de alarmă, deoarece pacienții care au cu adevărat nevoie de acest medicament se află în situația de a nu-l găsi în farmacii, motiv pentru care medicii sunt îndrumați să își limiteze prescripțiile, după o creștere neașteptată a cererii consumatorilor.
”Cererea crescută se datorează prescrierii extinse pentru gestionarea obezității, pentru care acesta nu este indicat”, se arată într-un comunicat al Administrației pentru Produse Terapeutice din Australia.
Citește și: Alertă sanitară în UE. Medicamente falsificate, depistate de EMA. "Consecințe grave asupra sănătății!"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci