Cetățenii din Uniunea Europeană ar putea rămâne fără Facebook și Instagram în această vară, ca urmare a deciziei luate de autoritatea de reglementare în domeniu din Republica Irlanda.
Publicitate
Comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca Meta - compania care deține Facebook - să trimită în SUA datele utilizatorilor europeni.
Proiectul de decizie al autorității irlandeze blochează ultima soluție legală găsită de Meta pentru a transfera în SUA mari cantități de date colectate în UE.
Se întâmplă astfel după ani de bătălii în justiție între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru păstrarea confidențialității datelor.
Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020 așa-numitul pact Privacy Shield, privind fluxurile de date, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA.
Prin decizia luată atunci, instanța europeană a îngreunat, totodată, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme din SUA îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal.
Este vorba de Clauzele Contractuale Standard (SCC).
Decizia anunțată de Irlanda înseamnă că Facebook este constrâns să nu se mai bazeze nici pe SCC.
Meta a avertizat în mod repetat că o astfel de mișcare ar putea duce la închiderea multora dintre serviciile sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.
"Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram", a indicat Meta într-o declarație din luna martie a acestui an.
Uniunea Europeană și SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text juridic privind transferul de date, care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită peste Atlantic informații despre utilizatorii europeni, indiferent de decizia autorității de reglementare din Irlanda.
Autoritățile europene și americane au convenit în martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile cu privire la detaliile juridice au stagnat și este puțin probabil să se ajungă la o înțelegere finală înainte de sfârșitul anului, conform Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu