Pe lângă zecile de mii de locuri de muncă create, contribuţia companiilor din aceste domenii este semnificativă în PIB-ul ţării. Doar primii cinci dintre cei mai mari contribuabili au plătit în 2021 taxe şi impozite de 7 miliarde de euro.
Publicitate
Topul celor cinci companii care se regăsesc în topul contribuabililor sunt în domeniul tutunului și cel al petrolului, cu un total de peste 35 de miliarde de lei vărsate în trezoreria Ministerului de Finanțe.
Topul este dominat de British American Tobacco care a adus anul trecut nu mai puțin de 11 miliarde de lei din accize, TVA și taxe salariale, cu 10% mai mult decât în anul precedent, potrivit B1TV.
De altfel, este de așteptat ca topul contribuabililor să fie dominat de cel mai mare jucător pe piața tutunului, dat fiind faptul că din prețul unui pachet de țigări, aproximativ 80% se îndreaptă către bugetul de stat.
“Industria tutunului a avut întotdeauna contribuții importante la bugetul de stat și ne bucurăm că rămânem nu doar cel mai mare contribuabil ci, mai mult, în 2021 am crescut această contribuție cu circa 1,25 miliarde de lei față de anul precedent. Vom continua investițiile în România și demersul nostru de a construi un viitor mai bun prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătății si prin contribuții valoroase la economie“, a declarat Fred Monteiro, director Europa Centrală și de Sud, BAT.
Fred Monteiro, director regional BAT, a mai spus: “Am investit în ultimii 10-15 ani mai mult de jumătate de miliard de euro în fabrica noastră din Ploieşti. 60% din producţia din Ploieşti este exportată în alte ţări europene. Suntem bucuroşi că avem impact asupra economiei autohtone. Investim în fiecare mai mult de un milion de euro în domeniul artelor şi culturii prin diverse programe ale BAT“.
Pe locul doi în același top se află o companie din domeniul extracției de petrol. Și ea a adus în contul statului român aproape 10 miliarde de lei în 2021. În același timp pe locurile trei, patru și cinci sunt tot companii din domeniul tutunului și al petrolului.
Mare parte din sumele colectate de stat de la aceste companii se duc pe asistență socială, pe tot ce înseamnă salarii în sectoarele publice și în investiții.
Principalele criterii luate în calcul atunci când se stabileşte topul marilor contribuabili sunt cifra de afaceri, volumul obligaţiilor fiscale declarate şi volumul cheltuielilor pe care companiile îl au cu personalul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu